It's Your Run - Het verhaal van Lizzy

Door Runnersworld Nederland - 20 september 2022
Lizzy is niet zomaar een sportieve hardloopster. Lizzy is een echte triatleet! Onlangs liep ze haar eerste complete Ironman en ze is nu aan het trainen voor haar volgende grote uitdaging.Lees hier ook de persoonlijke verhalen van Rene & Petra

Hoi Lizzy. Wat leuk dat we een kijkje mogen nemen in jouw sportieve chaos! Zelfs je bio op Instagram begint hier mee. Wat kun je hier over vertellen?

Dat klopt! Ik omschrijf mijzelf als een triatleet, maar ik ben geïnteresseerd in zoveel sporten. Om die reden kan er van alles op mijn account voorbijkomen! Nog niet zo lang geleden was ik nog in opleiding tot een danseres en deelde ik enkel dansplaatjes. Langzaam kwam daar hardlopen bij en inmiddels is het dus triathlon geworden! Wie weet wat de toekomst brengt.

Wij zien op Instagram dat je een complete Ironman finisher bent. Respect! Wat is jouw motivatie geweest om mee te doen aan deze loodzware uitdagingen?

Tof hé! Een aantal jaren geleden had ik nooit gedacht dat ik een Ironman zou kunnen finishen. En dat is precies de reden waarom ik het nu wel gedaan heb. Ik dacht namelijk altijd dat ik het niet zou kunnen: eerst een halve marathon, toen een marathon. En daarna een halve triatlon en nu een hele triatlon. Ik bewees mezelf steeds het tegendeel door mezelf in te schrijven voor een doel. Er keihard voor te trainen en maanden later mijzelf te verbazen door de finish te halen! Toen ik eenmaal een halve Ironman had gefinisht wist ik, als ik er hard voor train dan kan ik dit aan. En daarom besloot ik deze uitdaging aan te gaan.

De trainingen zullen vast anders zijn dan van een gemiddelde hardloper. Welke advies geef jij aan andere hardlopers / triatleten?

Ik betwijfel of mijn trainingen zo zeer anders zijn, ik denk dat ik vooral heel veel extra langzame duurtrainingen doe. Zowel fietsen als hardlopen. Zo maak ik vooral extra uren sporten. De allerbelangrijkste tip die ik kan meegeven is heel simpel: stel jezelf een doel! Als ik mezelf geen doel stel, vind ik het lastiger om gedisciplineerd te trainen. Maar zodra ik een doel heb, weet ik waarvoor ik train. Natuurlijk ben ik dan ook niet altijd dagelijks gemotiveerd, maar ik breng routine in mijn week en plan het grootste deel van mijn trainingen in. Op die manier komt er minder snel iets tussen.

Jouw eerst volgende wedstrijd is de Trans Alpine Run, hoe ga jij je hierop voorbereiden?

Mega spannend, maar ik heb er ook heel veel zin in. Op het gebied van trailrunning ben ik eigenlijk echt een rookie. Gelukkig heb ik heel wat duurtrainingen in mijn benen door de voorbereiding op de Ironman. Daarnaast heb ik heel wat extra duurlopen gedaan t.o.v. mijn normale trainingsweken. En ik ben meermaals richting de Ardennen geweest om hoogtemeters te maken.

Door het doen van deze trainingen zal voeding ook niet geheel onbelangrijk zijn! Wat is jouw advies en heb je tips aan andere hardlopers die meer willen weten over voeding?

Voeding is een enorm belangrijk onderdeel voor iedere atleet. Vooral als je veel trainingsuren maakt is het belangrijk om genoeg te eten. Voor, maar ook zeker na je training! Op die manier kun je sneller herstellen en ben je minder geneigd om ongezondere keuzes te maken. Zo neem ik zelf tijdens een lange duurloop bijvoorbeeld meerdere gels mee, zodat ik voldoende koolhydraten binnenkrijg. De keuze in voeding is ook erg persoonlijk. Mijn advies zou zijn om nooit zomaar iets klakkeloos iets over te nemen van een andere sporter! Op internet staat genoeg informatie, maar probeer eens verschillende dingen uit en kijk wat past bij jou. Gebruik je gezonde verstand en luister naar je lichaam!

Wanneer ben jij zelf eigenlijk gestart met hardlopen en had je hier een bepaalde reden voor?

Inmiddels loop ik alweer een jaar of zes. Mijn vader en mijn neef deden weleens mee aan een obstacle run en ik besloot een keer met ze mee te gaan. Toen ben ik daarvoor gaan trainen en van het één kwam het ander!

Wat betekent ‘It’s Your Run’ voor jou in het dagelijks leven?

Iedere run is anders. De ene keer heb je zin om te vlammen, een andere keer draait het om genieten van de omgeving en loop je wat rustiger. Of je loopt samen met anderen en deel je de passie. Maar lekker alleen lopen met muziek in je oren kan ook fijn zijn. Soms heb je geen zin, of ben je blij als je bijna thuis bent. Al die verschillende hardlooprondes zijn onderdeel van wat hardlopen zo mooi maakt ‘and they all count’.

Wanneer ervaar jij het Run Happy gevoel tijdens het hardlopen?

Dit ervaar ik als ik bijvoorbeeld door een prachtig natuurgebied loop, als ik in een heerlijke flow zit en elke kilometer vanzelf lijkt te gaan. Als ik samen met mijn vriend en hond kan hardlopen, maar ook ervaar ik het tijdens wedstrijden als publiek je staat aan te moedigen. Maar ook zeker wanneer je over de finish komt van een wedstrijd waar je zo hard voor hebt getraind.

Wat voor persoonlijk advies geef jij mee aan beginnende hardlopers?

Bouw niet niet te snel op. Ik zie heel vaak dat beginnende hardlopers zo fanatiek van start gaan en ze binnen de kortste keren een blessure oplopen, vooral omdat ze te graag en snel van start gingen. Ik begrijp het enthousiasme, maar take it easy! Je kunt altijd nog extra sporten door wat uren te maken op de fiets of in het zwembad. Of kies voor een mooie wandelroute! Uiteindelijk kun je veel langer genieten van deze mooie sport, als je jouw lijf de tijd geeft om te wennen aan de belasting!

Noem jouw favoriete hardloopschoen van Brooks en waarom lopers deze schoenen moeten uitproberen in één van onze Runnersworld winkels?

Mijn all-time favorite is de Brooks Glycerin. Deze schoen geeft voldoende support tijdens iedere run. Loopt ook super comfortabel en gebruik ik zelfs als wedstrijdschoen! Een allrounder, dus daarom prima geschikt voor vele hardlopers!