Review: Brooks Glycerin 20 & Brooks Glycerin 20 GTS

Door Runnersworld Nederland - 25 juli 2022
Altijd leuk om een nieuwe schoenen te mogen testen! Zeker als het aankomt op de topmodellen van een merk, in dit geval de befaamde Brooks Glycerin. Een schoen waarbij de zool deels met stikstof geïnjecteerd is; dat kinkt wel erg spannend! Dit zou extra demping moeten geven en het dempend vermogen zou langer goed moeten blijven. Wat de schoen doet na +-600km is natuurlijk lastig te testen op korte termijn, dus de focus ligt met name op hoe het loopgevoel nu is. De nieuwe Glycerin wordt gelanceerd in een neutrale variant qua ondersteuning en in een GTS-variant, waarbij een lichte stabilisator in de schoen is verwerkt.

Allereerst de pasvorm. Hiermee onderscheidt Brooks zich de laatste jaren al erg sterk van vele andere merken, beide modellen sluiten direct perfect aan en geven een comfortabel en luxe gevoel. Wat mijns inziens ook mag voor schoenen die gezien worden als het topmodel binnen een merk. Neemt niet weg dat het positief opvallend is hoe makkelijk de schoen meteen goed aanvoelt, fijne veters en nergens opvallende drukpunten. Het is voor ons in de winkel vaak de minst belangrijke variabele, maar ook op het gebied van looks heeft Brooks de afgelopen jaren een sprong gemaakt. Eerste indrukken zijn dus prima!Belangrijkste is voor ons uiteraard hoe een schoen rent. Beide modellen zijn gedragen bij een lange langzame duurloop, een normale duurloop en een intervaltraining. Ook al hebben de schoenen qua opbouw veel overeenkomsten, tijdens het lopen is er toch duidelijk een verschil waar te nemen tussen beiden. Op gebied van comfort scoren ze allebei erg goed, al wordt het snel duidelijk dat de GTS-variant iets meer stijfheid/directheid biedt. Persoonlijk vind ik dat erg fijn, ook het gegeven dat de schoen iets meer stabiliteit geeft vind ik met name fijn voor langere tochten waarbij het na verloop van tijd loontechnisch wat minder wordt bij me.

Ook bij een normale duurloop, waarbij het tempo iets hoger ligt dan bij een lange langzame duurloop, valt op dat de schoenen erg makkelijk afwikkelen en er bij de afzet gevoelsmatig een klein zetje meegegeven wordt. Dit zou het effect van de geïnjecteerde stikstof kunnen zijn, dat is lastig te beoordelen. Dat het fijne schoenen zijn bij deze tempo’s dat staat voor mij vast! Op het moment dat de snelheid nog wat meer omhoog gaat, voelt de schoen wat log en zwaarder aan. Gevoelsmatig lever je daardoor direct wat snelheid in. Een pr lopen op deze modellen, dat hoef je niet te verwachten. Het is ook niet de hoofdinsteek van deze schoenen, ze zijn er met name om je veel comfort te bieden en je mee te helpen in de voorwaartse beweging. En dat doen ze simpelweg erg goed!

Het verschil tussen de ‘normale’ Brooks Glycerin 20 en de Brooks Glycerin 20 GTS zit voor mij met name in de stabiliteit die de schoen te bieden heeft. Al wordt er steeds minder gesproken over schoenen met het zogenoemde anti-pronatie blok, zo zouden wij de GTS-variant in de winkel nog steeds wel positioneren als een schoen die wat ondersteuning geeft. Wat voor een loper het meest ideale is, blijft een persoonlijke kwestie. Dat beide modellen voor veel lopers fijne kilometers op gaat leveren daar bestaat voor mij geen twijfel over!

Shop Brooks