Hardlopen in het donker

Door Runnersworld Nederland - 10 november 2023 - Hardloop motivatie , Hardloopaccessoires , Hardloopkleding
Als de klok een uur is teruggezet worden de dagen steeds korter en voordat je thuis bent van je werk is het alweer donker. Laat dat geen reden zijn om ’s avonds niet te gaan hardlopen en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Hardlopen in het donker kan zowel uitdagend als bevredigend zijn, maar veiligheid moet altijd voorop staan. Veel hardlopers zijn niet bewust van hun kwetsbaarheid wanneer zij in het donker lopen. In het verkeer behoor je als hardloper tot de meest kwetsbare groep, je wordt bij een ongeluk niet beschermd door een helm of airbag.1. Zorg dat je goed zichtbaar en opvallend ben
org ervoor dat je goed zichtbaar ben in het verkeer. Draag daarom een opvallende outfit in het donker. Kies voor de ODLO Zeroweight Warm reflecterende tight en combineer deze met het Zeroweight Pro Warm reflecterende jack. Dankzij de toegevoegde reflecterende details ben je met deze tight en jack van alle kanten zichtbaar tijdens je run in het donker!.

Let wel op, Als je alleen kleding draagt met reflecterende details ziet het andere verkeer je pas als er licht op je schijnt. Draag daarom ook altijd een lampje of vest met verlichting. Op die manier ben je zeker dat je al van veraf zichtbaar en kan het overige verkeer je nog beter zien. Er zijn veel verschillende soorten lampjes verkrijgbaar bij Runnersworld zodat je van top tot teen zichtbaar ben, zelfs tijdens de meest donkere uren.

2. De juiste warming-up voor hardloopsessie
Een goede warming up zorgt ervoor dat je lichaam op de juiste temperatuur komt om verantwoord hard te kunnen lopen. Meer weten over een goede warming up? Check dan de blog over de noodzaak van een goede warming-up. Naast een goede warming up kun je je ook goed voorbereiden door jouw hardloopkleding al een dag van tevoren klaar te leggen. Hierdoor wordt de drempel om ook daadwerkelijk te gaan een stukje lager.

3. Wees alert
Tijdens donkere runs is het belangrijk dat je de omgeving goed in je opneemt. Aangezien andere weggebruikers jou minder snel zullen opmerken, kun je daarop inspelen door alvast in de berm te gaan lopen of aan de andere kant van de weg te gaan staan. Luister je altijd muziek tijdens het hardlopen? Zet je volume lager zodat je alle geluiden in het verkeer kan horen. Kies voor de Aftershokz oordopjes. Met deze oordopjes luister je naar muziek terwijl je ook het omgevingsgeluid kunt blijven horen.

4. Route van tevoren uitstippelen
Kies van tevoren de route uit die je wilt gaan lopen. In het donker is het geen goed moment om nieuwe routes te verkennen. Loop op plekken waar je al bekend mee bent om te voorkomen dat je verdwaalt. Probeer de donkere bossen of afgelegen paadjes te vermijden en loop zo veel mogelijk in de goed verlichte gedeeltes.

5. Loop met een maatje
Loop bij voorkeur niet alleen, zoek een vriend(in) die met je meeloopt of naast je fietst. Laat anders iemand weten waar en hoelang je gaat lopen, neem ook je mobiel mee zodat je bereikbaar bent.

Tijdens je hardloopsessie in het donker moet je de hele tijd alert blijven, maar vergeet niet ook van je run te genieten.