Wedstrijd voorbereiding: de laatste week

Door Runnersworld Nederland - 28 juni 2021 - Evenementen , Hardloopschema , Hardlopen en voeding , Trainingstips


WAT DOE JE AAN TRAINING IN DE LAATSTE WEEK VOOR DE WEDSTRIJD? 

Afhankelijk van de wedstrijdafstand die je wilt gaan lopen pas je je training in de laatste week aan. Dit geldt voor de mensen die voor zichzelf een goede tijd willen lopen. Is het een wedstrijd tussendoor dan geldt een specifieke voorbereiding in de laatste week minder of niet.

Voor alle afstanden geldt dat je de laatste week voor een wedstrijd gas terug neemt. Zowel in het aantal kilometers per week als in intensiteit. Voor de halve en hele marathon is het verstandig om op woensdag of donderdag je laatste volledige training te doen. Het advies is dan om op zaterdag 20 minuten los te lopen met 5 versnellingen van 1 minuut. Als je na de training op woensdag of donderdag helemaal niets meer doet dan heeft het lichaam moeite om op gang te komen tijdens de wedstrijd in een het weekend.

Probeer om gedurende de laatste week op tijd naar bed te gaan en wees matig met of gebruik deze week helemaal geen alcohol. Als je de nacht voor een wedstrijd, misschien door wedstrijdspanning, slecht slaapt is dit niet zo’n probleem. Dit heeft geen tot weinig gevolg op je prestatie .

DE JUISTE VOEDING
Als de wedstrijd langer dan een uur duurt dan kan je in de wedstrijdvoorbereiding de methode van koolhydraat(glycogeen) stapeling gebruiken. De bedoeling van deze methode is om je koolhydraatvoorraad in je spieren en lever te vergroten zodat je tijdens de wedstrijd langer op een hogere snelheid kunt lopen. Het advies is dan om op dinsdag en woensdag verhoudingsgewijs koolhydraatarm te eten. Op de woensdag kun je nog een pittige training doen om je voorraad aan koolhydraten uit te putten.

Na deze training kan je beginnen met het stapelen van koolhydraten. Dit betekent niet dat je per saldo veel meer moet gaan eten maar dat je verhoudingsgewijs meer
koolhydraten en minder vetten en eiwitten gebruikt. Ga ook wat meer drinken omdat glycogeen vocht vasthoudt.

Koolhydraatrijk voedsel is onder andere: pasta, rijst, aardappelen, fruit, vruchtensappen, volkoren brood, ontbijtkoek en energiedranken

Koolhydraatarm voedsel is onde ander: kaas, vis, kwark en vlees

Succes met het laatste stukje van de wedstrijdvoorbeiding en uiteraard de wedstrijd zelf!

Vind je het lastig om te bepalen hoe jij je trainingen moet indelen of weet je niet welke schoenen bij jouw doel passen? Kom dan eens naar één van onze vestigingen voor een loopanalyse en advies of check onze hardloopschema's online.