Waarom hardlopen niet alleen over je fysieke conditie gaat

Door Runnersworld Nederland - 24 maart 2022 - Hardloop motivatie , Hardloopschoenen , Herstel na hardlopen
Het is augustus 2018. Vanuit een krappe stacaravan in de Vogezen ren ik af en toe een hardlooprondje door het Franse land. Er is tenslotte geen betere manier om een omgeving te ontdekken dan te voet. Na een paar dagen voel ik het plots trekken in mijn rechterbeen. Ik reageer zoals de meeste lopers doen: niet. Want een pijntje heb je altijd wel. Je leert ermee leven, pakt wat rust en dan gaat het meestal vanzelf wel over. Dat bleek deze keer toch iets anders te liggen.

Precies een jaar. Ik ontwaak in een Utrechts ziekenhuis uit de narcose na een operatie aan mijn ruggenwervel. Om precies te zijn aan de ruimte tussen schijf L5 en S1, waar een hernia zich als een sluipmoordenaar had ontwikkeld. Sinds die dag in Frankrijk manifesteerde de pijn zich een jaar lang in steeds een andere hevigheid, als ware het een coronacrisis. Van pijnstillende injecties tot weken bankrust – niets had alleen echt geholpen. Het was dan ook een jaar van kwakkelen, soms je best krachtig voelen en dan ineens weer hopeloos. O, en van eindeloze core stability-oefeningen natuurlijk. De pijn was met al die maatregelen redelijk binnen de perken te houden, al was het geen langetermijnoplossing. Het meeste last had ik al die tijd echter niet van die fysieke pijn.


 
Spanningen
Ik heb me natuurlijk talloze woekerende nachten afgevraagd waarom die hernia nu precies bij mij toesloeg. Ik sportte genoeg. Ik at gezond en pakte voldoende rust. Het échte antwoord heb ik nooit gevonden, maar dat het iets te maken moet hebben gehad met mijn mentale gezondheid, dat weet ik inmiddels zeker. Ik zat het jaar van de hernia niet helemaal lekker in mijn vel. Op mijn werk waren irritaties, ik had pas kort een kind dat kopzorgen opleverde; de daaruit voortkomende spanningen uitte ik nauwelijks. Ik sloeg ze vooral op in mijn onderrug. En dat gaat dan geheid een keer fout.

Nu ben ik ervan overtuigd dat hardlopen je een mentaal beter mens maakt. Hardlopers zijn nu eenmaal relaxter, omdat er geen betere methode is om stress kwijt te kunnen dan een stuk rennen. Hardlopers zijn bewuster van hun omgeving en de natuur, wat in deze tijd van klimaatverandering alleen maar goed is. En hardlopers zijn vrolijker, omdat ze werken aan hun zelfvertrouwen. Ik weet dan ook zeker dat het de wereld goed zou doen als meer mensen zouden hardlopen – zeker in de wantrouwende en polariserende tijden waarin we leven.
Gebrek aan hardlopen
In de maanden dat ik niet of nauwelijks echt hardliep merkte ik het aan mezelf. Ik reageerde knorriger als collega’s niet deden wat ik wilde. Was sneller geagiteerd als mijn zoontje zijn bord niet leeg at. En ging zelfs aan mijn eigen lichaam twijfelen: zou ik ooit nog wel kunnen hardlopen? Mijn vriendin was daarin belangrijk. Ze praatte dat onheil ’s avonds in bed uit mijn hoofd. Het zou allemaal goed komen, dat wist ze zeker. Ik mompelde van wel van ja maar of ik het echt geloofde? Achteraf laat het vooral zien dat ik er mentaal niet helemaal bij was. Het gebrek aan hardlopen speelde me parten.

Inmiddels is het 2022. De operatie is al ruime tijd achter de rug. Ik loop ook weer hard. Nog niet op de snelheid van Frankrijk 2018, maar ik mag zeker niet klagen. Ik kan min of meer alles weer zonder enige last van benen, rug én hoofd. Want ja, ik durf best te zeggen dat ik door het lopen ook weer beter in mijn vel zit. Ik strijk sneller met mijn hand over het hart naar collega’s. Ik heb meer geduld als mijn – inmiddels twee – kinderen ruzie hebben. En twijfel niet meer aan mijn conditie dan je van deze leeftijd verwachten mag.

Hardlopen is het leven
Wat jij hier nu uithaalt? Dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Ik kan alleen maar zeggen dat ik aan den lijve heb mogen ondervinden wat fysieke grenzen doen met je mentale vrijheden. Voor mij is nogmaals bewezen dat hardlopen dus zeker niet alleen gaat over het versterken van je conditie, afvallen of sneller worden. Nee, hardlopen gaat over hoe je in het leven staat. Hoe je omgaat met de spanning en onzekerheid die het leven biedt. En met hoe je andere mensen tegemoet treedt. Hardlopen is het leven.

Geschreven door Michel van Kats

Afgelopen tijd heeft Michel zijn hardlooprondjes gedaan op de nieuwe Freshfoam 1080 V12 van New Balance! Ideaal voor duurlopen of vlotte intervaltrainingen. Wil jij net als Michel ook eens deze nieuwe hardloopschoenen ervaren? Klik hieronder of kom ze ervaren in één van onze Runnersworld winkels!