Vijf tips voor een goed hardloopdieet

Door Runnersworld Nederland - 29 juni 2021 - Hardlopen en voeding , Herstel na hardlopen , Trainingstips


Naast een persoonlijk hardloopschema en de juiste hardloopschoenen helpt een goed hardloopdieet je verder bij het bereiken van jouw doel. De juiste voeding is namelijk de brandstof waarop jouw hardloopmotor draait. Met de volgende vijf voedingstips helpen we je op weg naar een goed hardloopdieet.

VUL JE ENERGIEVOORRAAD OP TIJD AAN
Tijdens een lange training van meer dan één uur kan de energievoorraad in je spieren uitgeput raken. Daarom is het van belang om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen wanneer je langer gaat lopen. Hierbij kun je denken aan brood, ontbijtkoek, een banaan of een mueslireep. Al deze producten bevatten koolhydraten. Precies waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Echter is het vaak lastig om te eten wanneer je aan het hardlopen bent. Daarom kun je ook een flesje isotone sportdrank tot je nemen. Dit geeft namelijk hetzelfde effect.

NOTEN
Noten zitten boordevol vitamine E en eiwitten. In 100 gram amandelen zit zelfs 20 gram eiwitten. Hierdoor worden de cellen in je lichaam beschermt en wordt jouw weerstand verhoogt. Daarnaast zorgt vitamine E voor het aanmaken van rode bloedcellen en spierweefsel.
Je kunt amandelen of andere noten makkelijk in je hardloopdieet inpassen. Zo kun je als tussendoortje een handje noten nemen of je strooit wat noten over je pasta, salade of kwark.

DRINKEN: JE VOCHTNIVEAU OP PEIL
Voldoende drinken is misschien wel net zo belangrijk als de juiste voeding eten. Voor een hardlooptraining of –wedstrijd is het belangrijk om al wat te drinken zodat je vochtniveau op peil is. Hoe veel je moet drinken hangt af van jouw training en weersomstandigheden. Wanneer het warmer is, verlies je meer vocht en moet je dus ook meer drinken of dit te compenseren.
Na het hardlopen heeft je lichaam tijd nodig om volledig te herstellen. Voldoende drinken is hier dan ook een belangrijk onderdeel van. Je vochtbalans en de energievoorraad in je spieren herstellen zijn hierbij van belang.

GENIET VAN PURE CHOCOLADE
Ben je op zoek naar een goede en lekkere traktatie voor jezelf na het hardlopen? Dan kun je pure chocolade met een gerust hart proberen. Dit zit namelijk vol flavonolen, een antioxidant. Verschillende onderzoeken suggereren dat pure chocolade ontstekingen vermindert en voor een lagere bloeddruk zorgt.

ENERGYGELS EN –BARS
Tijdens een langere hardloopwedstrijd of –training wil je natuurlijk optimaal presteren en geen honger krijgen. Om dit te voorkomen kun je één of meer energygels meenemen. Deze gels kun je zonder water innemen tijdens het hardlopen. Je ervaart een vol gevoel door het hoge gehalte koolhydraten.