Vijf tips op jouw hardloopwedstrijd goed door te komen

Door Runnersworld Nederland - 29 juni 2021 - Evenementen , Hardloop motivatie , Hardloopblessures , Hardloopschema , HardloopschoenenIn april vinden er verschillende (halve) marathons plaats. Heb jij jouw hardloopwedstrijd er al op zitten voor deze maand? Of ben je nog in volle voorbereiding? Aan de hand van vijf tips zal je jouw hardloopwedstrijd een stuk beter door komen!

De juiste voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Of misschien wel het hele werk! Begin op tijd met de voorbereiding op jouw hardloopwedstrijd. Je begint met het zoeken naar de juiste hardloopschoenen voor jou! Loop gerust eens binnen voor een loopanalyse waarbij we samen met jou bepalen welke hardloopschoenen het beste bij jou passen! Nadat je de juiste hardloopschoenen hebt gevonden kun je beginnen met jouw trainingen.
Loop aan de hand van een trainingsschema zodat je structuur houdt en ook voldoende rust inbouwt! Bij één van de Runnersworld winkels kunnen we jou ook helpen aan een persoonlijk trainingsschema.

De ondergrond van jouw trainingen
Probeer jouw trainingen op dezelfde ondergrond te doen als waar jouw aankomende hardloopwedstrijd op plaats vindt. Loop je jouw (halve) marathon over asfalt? Train dan ook overwegend op deze ondergrond. Maar afwisseling kan ook van toegevoegde waarde zijn in aanloop naar jouw volgende hardloopwedstrijd. 

De laatste loodjes
Jouw (halve) marathon begint eigenlijk al een week (of langer) van te voren. Begin op tijd met het stapelen van voldoende koolhydraten. Deze haal je onder andere uit volkoren pasta, bananen, gedroogde fruitsoorten, krentenbollen, ontbijtboek, mueslirepen, zaden en noten. Op zoek naar koolhydraatrijke en heerlijke gerechten? Bekijk dan eens deze blog voor jouw ontbijt, lunch en diner.
Leg daarnaast voor een ontspannen gevoel ’s avonds al jouw hardloopkleding, hardloopschoenen, sportvoeding en hardloopaccessoires klaar zodat je ’s ochtends niet nog alles hoeft te zoeken. Alles voor de beste voorbereiding op jouw (halve) marathon of andere hardloopwedstrijd.

Geniet!
Je bent ’s ochtends vroeg opgestaan om een parkeerplekje te vinden vlakbij de start. Je staat te trappelen in het startvak en dan begin je aan jouw hardloopwedstrijd! Kijk tijdens jouw wedstrijd vooral om je heen en geniet van het publiek en de muziek langs de kant. Zeker tijdens grotere wedstrijden is er heel veel vertier langs de kant van de weg zodat je zonder dat je het merkt al vele kilometers aflegt.

Begin rustig
Begin altijd wat rustiger aan je wedstrijd dan wat je denkt dat je aankunt. Door de adrenaline wil je vaak sneller beginnen dan je kunt volhouden. Laat je daarnaast ook niet afleiden door anderen die je al direct voorbij sprinten. Niks is fijner om aan het einde wanneer je het zwaar krijgt nog verschillende hardlopers in kunt halen. Dat geeft je een heerlijke boost op weg naar de finish.

Heb jij het gevoel dat je je nog niet voldoende hebt voorbereid of dat de wedstrijd niet is gegaan zoals je zou willen ga dan naar één voor de Runnersworld winkels voor professioneel advies of bekijk de trainingsschema’s voor verschillende afstanden.