Vijf oefeningen die essentieel zijn voor jou als hardloper

Door Runnersworld Nederland - 30 juni 2021 - Trainingstips


Naast het volgen van een hardloopschema is het ook belangrijk om verschillende spierversterkende oefeningen te doen. Hierdoor kun jij langer doorgaan tijdens wedstrijden en trainingen. Daarnaast helpt het je blessures te voorkomen. Dat wil jij toch ook? Check dan deze vijf oefeningen!

UITVALSPASSEN
Met uitvalspassen train je de quadriceps en je bilspieren. Ga met twee benen op schouderbreedte staan en stap vervolgens met je rechtervoet naar voren. Zak met je lichaam binnen 2 seconden totdat je linkerknie vlak bij de grond is. Maar raak de grond niet aan! Kom vervolgens weer omhoog binnen 2 seconden en herhaal de oefening met je linkerbeen.

Sets: begin met twee tot drie sets van 10 tot 15 herhalingen.

MOUTAIN CLIMBERS
Met de oefening mountain climbers train je je borst-, bil-, romp- en armspieren. Daarnaast train je je cardiovasculaire systeem.
Neem met twee handen op de grond de opdrukpositie aan. Span vervolgens je buikspieren aan en trek je rechterknie snel naar de borst. Duw je rechterbeen weer terug naar achteren. En wissel nu zo snel mogelijk van been.

Sets: begin met twee tot drie sets van 10 tot 15 herhalingen.

BURPEE
Begin rechtopstaand met je voeten op schouderbreedte. Zak vervolgens door je knieën net alsof je een squat uitvoert. Plaats vervolgens je handen op de grond en strek je voeten naar achteren uit. Hierdoor lig je nu in de beginpositie van de push-up, voer een push-up uit en trek je benen snel omhoog. Spring vervolgens omhoog en begin opnieuw.

Sets: begin met twee tot drie sets van 10 tot 15 herhalingen.

OMGEKEERDE CRUNCH
Met deze oefening train je de buikspieren die belangrijk zijn voor jou als hardloper om soepel te lopen. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Breng vervolgens je knieën omhoog richting je borst. Je onderrug en heupen komen nu licht van de grond. Hou deze houding even vast en laat je benen vervolgens weer zakken totdat ze bijna de grond raken.

Sets: begin met twee sets van 10 tot 12 herhalingen.

KUIT REKKEN
Ga met je beide voeten op de rand van een verhoging staan zoals een traptrede. Duw jezelf op vanuit je voorvoeten en buig een been naar achteren. Laat je nu langzaam zakken tot je hiel zich onder de verhoging bevindt. Ga nu weer terug naar de beginpositie en herhaal de oefening met je andere voet.

Sets: begin met twee sets van 10 herhalingen.

Benieuwd naar welke oefeningen Marit (van Fit With Marit) doet om haar hardloopsnelheid te verbeteren? Bekijk ze dan hier!
Ben je op zoek naar nog meer oefeningen voor je core of wil je precies weten hoe je een oefening moet doen? Kom dan langs in één van de Runnersworld vestigingen voor uitgebreid advies.