Vijf herfst must-haves voor iedere hardloper

Door Runnersworld Nederland - 29 juni 2021 - Hardloopkleding , Hardloopschoenen , Hardloopsokken


Het gure en natte najaarsweer is in aantocht. Als enthousiast hardloper laat je je hierdoor uiteraard niet ontmoedigen. Of je nu alleen conditioneel op niveau wilt blijven of toewerkt naar een wintermarathon, voordat je gaat hardlopen moet je een drempel extra over. Een goede uitrusting kan deze drempel flink verlagen. Loop een willekeurige Runnersworld-winkel binnen en je zult zien: de keus aan hardloopproducten is enorm. Lastig om te bepalen wat voor jou de beste outfit is. We helpen je graag en zetten de vijf must-have artikelen voor je op een rij. Zodat jij dit najaar fit en veilig de weg op kan. 

MUST-HAVE 1: STERKE SCHOENEN
Het klinkt misschien cliche, maar goede schoenen staan nog altijd aan de basis van elke gezonde hardloper. Hoewel je het niet verwacht, gebeurt het nog maar al te vaak dat mensen denken te kunnen gaan hardlopen op een oud paar gympen of sportschoenen. Met als gevolg dat er blessures kunnen ontstaan en het hardlopen snel weer vaarwel wordt gezegd. Dat is jammer. Een paar stevige hardloopschoenen is dan ook must-have nummer 1. Helemaal aangepast op jouw loopstijl en lichaamsbouw. Onze Runnersworld-medewerkers in de winkel analyseren jouw looppatroon. Dit gebeurt op basis van onder meer de stand en afwikkeling van je voeten en je lichaamsbouw. Via een camera nemen ze je al hardlopend op en adviseren je over de perfecte schoen. Wist je dat er zelfs schoenen zijn speciaal voor de koude wintermaanden?

MUST-HAVE 2: BOVENKLEDING OP BASIS VAN HET DRIELAGENSYSTEEM
Ga je lopen in koude of natte omstandigheden? Dan kan goede kleding een ware verademing zijn tijdens het hardlopen. Een veelgehoorde term is dan het drielagensysteem: een manier om jezelf te kleden met drie verschillende lagen, elk met hun eigen functie. Hierbij is de onderlaag denk aan een thermoshirt bedoeld voor vochtregulering en de eerste verwarming. Deze kleding neemt het vocht dat je lichaam tijdens het sporten aanmaakt op en geeft dit zo snel mogelijk door aan de tweede laag. Zo blijft de huid droog en je lichaam warm.
De tussenlaag is voor de opslag van warmte en de verdere vochtafvoer. Deze neemt het vocht van de onderlaag over en voert deze naar de derde laag (of naar buiten als je deze niet draagt). De laag valt lekker los over je lichaam, maar laat lucht niet te veel ontsnappen. Gangbare kleding voor deze laag is een vochtregulerende top. De buitenlaag is vooral nodig bij zwaardere weersomstandigheden zoals regen, wind en sneeuw. Deze laag is waterafstotend en het liefst ademend. Dit betekent dat het vocht van de tussenlaag overneemt en uitstoot naar buiten. Daarnaast beschermt de kleding, denk aan een (regen)jack tegen wind en is deze bij voorkeur eenvoudig uit te trekken. Voor extreem natte omstandigheden zijn er kledingstukken die zelfs volledig waterdicht zijn. 

MUST-HAVE 3: HARDLOOPSOKKEN
Een vaak onderschat artikel in de kledingkast van hardlopers is de hardloopsok. Toch rekenen wij hem tot de vijf must-haves voor dit najaar. En dat is niet voor niets. Een goede hardloopsok biedt namelijk extra comfort in de schoen. Vaak geheel naadloos en precies gevormd naar de maat van je voet. Dikkere voetbedden op belangrijke plekken bieden extra demping en zorgen voor een betere vochtabsorptie. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een kleinere kans op blaren. Zorg dus dat je in ieder geval een paar hardloopsokken in je lade hebt liggen, het doet je voeten en lichaam goed.

MUST-HAVE 4: HARDLOOPONDERGOED
Uiteraard kun je prima in je eigen ondergoed hardlopen. Toch zijn er veel voordelen aan het lopen in hardloopondergoed. Omdat ondergoed de stof is die het dichtst op je lichaam zit, is het belangrijk dat vocht snel wordt afgevoerd. Zo heb je minder last van een nat en bezweet lichaam en presteer je uiteindelijk beter. Voor mannen en vrouwen zijn er strakke shirts en broekjes verkrijgbaar. Ook een sportbeha behoort voor vrouwen tot de essentiele uitrusting. Deze draagt zeer comfortabel en biedt specifieke ondersteuning voor de borsten.

MUST-HAVE 5: REFLECTEREND MATERIAAL
Omdat het in het najaar eerder donker is en de regen het zicht vermindert, is veiligheid de hoogste prioriteit. Daarvoor dien je je lichaam te voorzien van de nodige reflectie. Dit kan met een reflectievest of band, deze weerkaatsen omgevingslicht. Beter nog is het dragen van een jas, vest of armbelt, voorzien van led-verlichting. Dit biedt niet alleen betere zichtbaarheid in elke weersomstandigheid, maar is ook nog eens energiezuinig en gaat lang mee.

Met de bovenstaande vijf must-haves ga je dit najaar goed voorbereid op pad. Bezoek een van onze winkels om erachter te komen welke merken en producten voor jou de beste keus zijn.