Trainingsweek Anne Luijten

Door Runnersworld Nederland - 03 maart 2023

Anne Luijten liep in haar debuutmarathon in 2022 in Rotterdam 2.36.33. Dit jaar start ze wederom in Rotterdam en hoopt ze nog harder te lopen en mee te strijden om de medailles tijdens het Nederlands Kampioenschap. Maar eerst loopt ze op 12 februari de CPC Loop. Ze neemt ons mee in een trainingsweek. 


Maandag
Vandaag loop ik 70min na het werk met Nick, mijn vriend. Na 30 minuten in het bos gaat Nick naar huis en zoek ik de vlakke, geasfalteerde paden in het zuiden van Arnhem op. Mijn benen zijn namelijk extreem moe van de zware weekendtrainingen. In nog meer heuveltjes heb ik echt geen zin. Ik sjok wat rond in een tempo dat boven de 5 minuten per kilometer ligt. Bij thuiskomst heeft Nick gelukkig het eten al klaar staan: aanvallen! 

Dinsdag
Vandaag train ik 2x. Nick moet op de fiets naar zijn werk in Apeldoorn en we hebben bedacht dat ik hem het eerste stukje mooi hardlopend gezelschap kan houden. Na 5km gaat hij alleen verder en loop ik via wat onverharde paadjes door het bos terug terwijl het langzaam licht wordt. Mijn benen voelen nog steeds niet geweldig, maar wel iets beter dan gisteren.

Na een snelle douche en ontbijtje stap ik op mijn fiets. Na 5 minuten ben ik al op kantoor. Ik werk 36 uur per week voor de gemeente Arnhem aan het vergroenen en klimaatbestendig maken van de stad. Een drukke, maar vooral hele leuke baan. Om 15.00 uur ben ik weer thuis en 5 minuten later sta ik alweer buiten om naar de atletiekbaan te rennen. Op het programma staat 4x(5x300m) op 5/3km tempo. Teamgenootje en ik doen om de beurt een 300 meter aan kop. Ik doe een setje meer dan haar. Daarna loop ik weer uit naar huis. Lekker efficiënt! 's Avonds staat er gelukkig niks meer op het programma dan avondeten en Netflixen. 

Woensdag 
Weer een dubbele dag: 50 minuten voor het werk, 70 minuten na het werk. Tussen de middag 'ontsnap' ik ook nog even van kantoor om bij mijn fysiotherapeut, Joost Vollard, langs te gaan. Ik heb wat kleine pijntjes maar gelukkig niets ernstigs.

's Avonds loop ik met trainingsmaatje Lukas in het bos. Echt soepel draait het wederom niet, maar mijn volgende zware training staat toch pas zaterdag op het programma. 

Donderdag 
Ik heb geluk: het is voorjaarsvakantie en dat betekent dat veel van mijn collega's vrij zijn. Dat heeft als grote voordeel dat mijn normaal zo drukke donderdag nu maar twee afspraken bevat. Ik begin om 7.30 uur met een bakje havermout voor mijn laptop en om 10.30 uur staat Sebastiaan, een ander hardloopmaatje, voor de deur. Samen lopen we een vlakke ronde in Arnhem-zuid inclusief een blok op 4.00/km. Ik loop op de On Cloudgo, een super veelzijdig schoentje dat ik recentelijk ontdekt heb en waar ik meestal ook mijn baantrainingen op loop (Maar ook tijdens een lange duurloop op onverhard terrein loopt ‘ie heerlijk). De tweede helft van de training voel ik wederom mijn moeie benen. Ik ben blij met de afleiding van Sebastiaan. Na de training ga ik naar kantoor. Om half 7 sluit ik af en ga ik gezellig met Nick uit eten om zijn nieuwe baan te vieren! 

Vrijdag
Dinsdag is zo goed bevallen dat ik wederom met Nick richting Apeldoorn loop. Na 15km ben ik weer thuis. 's Avonds heb ik krachttraining met mijn team en daarna ga ik richting Eerbeek, waar we familieweekend hebben! 

Zaterdag
In gezelschap van mijn broertje Tom loop ik 4x5km in marathontempo (onder de 3.40/km). Tom reikt me elk blok vanaf zijn fiets mijn flesje met Maurten aan, zodat ik mijn drinken kan oefenen op marathonsnelheid. De training gaat erg goed! 

De rest van de middag spendeer ik met mijn familie. Vooral lekker uitrusten en goed eten en drinken, want morgen staat er nog een lange duurloop op het programma. En Nick’s verjaardag vieren, want die is vandaag 29 geworden! [AL2] 

Zondag
Tom houdt me weer gezelschap vandaag, maar dan hardlopend. Hij wil 30 kilometer lopen. Hij loopt net als ik de halve marathon bij de CPC loop over twee weken. Ook Nick gaat mee en mijn nichtje en haar vriend sluiten het eerste stuk aan. Het is dus weer een dolle boel (Soms vertrekken we op familieweekend wel eens met een man of 10 voor een loopje!). We lopen net onder de 5 minuten per kilometer en genieten van de zon, de mooie omgeving en de kudde herten die voor onze neus het pad overschiet!

Hiermee is weer een 160km+ week ten einde. Nog 1 zo’n week en dan taperen voor de CPC!

Wil je me blijven volgen richting Rotterdam? Dat kan op Strava of op Instagram.