Trailrunning - waar moet je op letten?

Door Runnersworld Nederland - 29 juni 2021 - Hardloop motivatie , Hardloopkleding , Hardlooproutes , Hardloopschoenen


Steeds meer lopers trekken de natuur in om te gaan trailrunnen. Ze laten het afvalt achter zich en lopen dwars door de natuur en de bijbehorende hindernissen. Deze tak van sport is meer gericht op beleving en minder op altijd maar weer een snellere tijd neer willen zetten. Tijdens je run beweeg je je door prachtige natuur en overwin je onderweg heuvels en obstakels. Dit maakt het lopen gevarieerder, uitdagender en dwingt een hoge mate van focus af, waardoor je je hoofd helemaal leeg kunt maken. 

DE JUISTE SCHOENEN
Wanneer je regelmatig de trails opzoekt zijn een goed paar trailschoenen onmisbaar. De paden waarover je dwaalt in de natuur zijn immers van een andere orde dan een asfalt weg. Je hebt behoefte aan meer grip, bescherming tegen stenen, uitstekende boomwortels en wilt ook zeker geen natte sokken wanneer je een beekje oversteekt. 

Onze Runnersworld experts helpen graag met de beste keuze in trailschoenen! Kom langs in één van onze winkels voor advies! 

https://www.runnersworld.nl/nl/vind-een-winkel

STEVIG BOVENWERK
Je wilt natuurlijk proberen te voorkomen dat je met een blauwe teen terugkomt van je run omdat die boomwortel net even op de verkeerde plek lag. Het ‘ontwijken’ van obstakels is één van de dingen die het trailrunnen zo leuk maakt, maar mocht je toch een keer niet goed uitkomen met je stappen is het wel een fijn idee dat je schoenen goede bescherming bieden. Bijna alle trailschoenen zijn uitgerust met een extra duurzaam bovenwerk en een versterkte neus. Om de onderkant van je voeten te beschermen tegen scherpe stenen zijn ze vaak ook uitgerust met een harde plaat in de tussenzool. Ga je lopen in vochtige omgevingen? Dan is een waterdichte of waterbestendige uitvoering geen overbodige luxe.SLIJTZOOL MET EXTRA GRIP
Trailschoenen zijn verkrijgbaar met verschillende type buitenzolen. Welk type zool het meest geschikt is voor jou, hangt af van wat voor type loper je bent. Blijf jij liever binnen bij een buitje óf zoek je juist de meest modderige paden uit? Kies een trailschoen met een type zool die het meest geschikt is voor het type ondergrond waar jij het meeste op loopt. Heeft een zool grove, lange noppen, dan zijn ze meestal geschikt voor losse, zachte en natte ondergronden. Zolen met veel platte, kleine, dicht bij elkaar geplaatste noppen zijn geschikt voor vastere, droge ondergronden.