Pijn in de benen: wat doe je eraan?

Door Runnersworld Nederland - 29 juni 2021 - Hardloopblessures , Herstel na hardlopen , Trainingstips


Je kent het vast wel. Ben je al een flinke tijd aan het trainen. Het gaat lekker en de prestaties worden steeds beter. Tot zich langzaam maar zeker een irriterende pijn in het onderbeen voordoet: kuitblessure, achillespees- of scheenbeenklachten. Soms ook een felle plotselinge pijn: spierscheurtje of zweepslag. In veel gevallen ben je gedwongen om de sport waar je net zoveel plezier aan beleeft, voor langere of kortere tijd te staken. Weg plezier in het lopen. En zie na vaak langdurig herstel dan maar weer eens op het oude niveau te komen. Vaak durf je je dan ook niet meer voor de volle honderd procent te geven vanwege de angst dat de blessure terugkomt. En die angst is niet eens ten onrechte.

BLESSURES VOORKOMEN
Toch had in heel veel gevallen deze narigheid voorkomen kunnen worden. Natuurlijk: een goede warming-up, gebruik van goed schoeisel levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van blessureleed, maar heel vaak is dit niet voldoende. Ook de kuit- en scheenbeenspieren hebben bij enthousiaste lopers directe extra ondersteuning nodig. En dat kan tegenwoordig gemakkelijk gerealiseerd worden. 

COMPRESSIEKOUSEN
Je ziet ze steeds vaker, de lopers met - zoals het lijkt - kniekousen aan. Zij hebben ervoor gekozen om het plezier in hun sport niet te laten bederven door pijnlijke onderbenen en zijn overgegaan tot het gebruik van compressiekousen. En gelijk hebben ze. Een goed aangemeten compressiekous voorkomt een hoop narigheid. De bloedafvoer in het onderbeen (dus ook afvoer van afvalstoffen) verloopt daarmee een stuk beter tijdens het lopen. De onderbeenspieren ondervinden ook een goede en stevige ondersteuning, waardoor kleine of grotere blessures nauwelijks de kans krijgen om te ontstaan. Op deze manier kun je je loopsport toch met het enthousiasme waarmee je eraan begon blijven beoefenen. Langzaam of sneller optredende pijn wordt voorkomen zonder dat je je hoeft 'in te houden'. En als je bijvoorbeeld spataders hebt? Juist dan is het mogelijk om je geliefde sport weer op een behoorlijk niveau te kunnen beoefenen. 

COMPRESSIEKOUSEN ADVIES
Laat je voorlichten in een van de Runnersworld loopsportzaken. Compressiekousen van Herzog Medical voldoen volledig aan de eisen die aan een goede kous moeten worden gesteld. En wat belangrijk is: ze zijn medisch getest op hun effectiviteit waardoor ze bewezen goed werken. Wellicht zul jij binnenkort ook het plezier in je sport weer terugvinden en zonder pijn je loopprestaties kunnen opvoeren.