Maak jouw geest vrij met runningtherapie

Door Runnersworld Nederland - 30 juni 2021 - Trainingstips


Hardlopen is goed voor jouw geest en lichaam. Heb jij lichamelijke of mentale problemen? Dan zou runningtherapie voor jou een goede uitkomst zijn. Eelco, medewerker van Runnersworld Hoorn, is een runningtherapeut en legt in deze blog uit waarom hardlopen zo belangrijk is en waarom hardlopen een goede uitkomst biedt voor mensen met fysieke/mentale problemen.

Geschiedenis
Als oermens (jager/verzamelaar) werd er al veel hardgelopen. Lange afstanden kunnen volbrengen was in die tijd onderdeel van de leefstijl en vooral ook nodig om de prooi (het eten) te vangen.

De technologische vooruitgang heeft ons veel moois gebracht, maar heeft er wel voor gezorgd dat we ver verwijderd zijn geraakt van het uithoudingsvermogen van de oermens. We zitten in onze huidige maatschappij te veel en te lang achter elkaar. Zo zitten we vaak achter een bureau (ook kinderen) en na een dag werken ploffen we op de bank neer.

Het is niet gek dat de conditie van veel mensen slecht is en dat welvaartsziekten zijn toegenomen. Ons DNA en lichaamsbouw zijn in grote mate nog hetzelfde als dat van de oermens, maar de huidige leefstijl is volledig veranderd, met alle gevolgen van dien…

Door te hardlopen, kunnen welvaartsziekten bestreden worden. Hardlopen belast namelijk ons lichaam op de wijze waarvoor het oorspronkelijk is bedoeld.Wat is Runningtherapie?
Runningtherapie is het inzetten van rustig hardlopen om het (over)belaste brein te ontlasten. Het is een therapievorm waarbij je weer met jouw lichaam bezig bent. De positieve effecten van hardlopen ervaar je op zowel geestelijk als lichamelijk gebied, waardoor je beter in je vel zit en meer energie krijgt.

Tijdens het hardlopen komen er belangrijke hormoonstoffen (met name noradrenaline, dopamine en serotonine) vrij die jou helpen klachten structureel te verminderen. Heel rustig hardlopen zorgt ervoor dat deze drie stoffen met elkaar in balans komen. Dit zorgt voor rust in jouw hoofd en voor een beter humeur!

Runningtherapie kan jou onder andere helpen wanneer jij stress ervaart, een (lichte) depressie of een burn-out hebt, last hebt van angst- en/of paniekaanvallen, een laag zelfbeeld of een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, overgewicht hebt en last hebt van slapeloosheid. Daarnaast kan deze vorm van therapie jou ook helpen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl.

Mijn ervaring
In de praktijk merk ik als Runningtherapeut dat veel cliënten de lat voor zichzelf te hoog leggen. Een doel stellen is voor veel mensen belangrijk, toch pas ik het gestelde doel al snel aan.

Het prestatie element (afstand of een bepaalde tijd lopen) past helemaal in de tijd van nu en daar gaat het nou juist fout. Zo heeft de reden dat iemand in een burn-out zit vaak te maken met die (te) hoge lat.

Ik voer (coachings)gesprekken en we hebben trainingen waarbij we (buik) ademhalingsoefeningen doen en waarin de client leert om te luisteren naar zijn lichaam (het lichaam liegt niet). Alles is gericht op rustig hardlopen met behoud van een goede techniek. Tijdens de trainingen maak ik gebruik van verschillende looptechnieken waaronder die van Chi-running.

Denk jij zelf hulp nodig te hebben? Neem contact met mij op via onze website of telefonisch via 06-47926721.