IMPROVE YOUR RUN - Het verhaal van Linda

Door Runnersworld Nederland - 10 juli 2023
Linda is een inspirerende en hardlopende moeder! Met haar energieke en vastberaden persoonlijkheid begon ze vol enthousiasme aan haar hardloopavontuur in 2011. Nu, jaren later, heeft ze besloten haar verhaal met de wereld te delen.In deze blog nemen we een kijkje in Linda's reis, waarbij ze haar passie voor hardlopen, met name trailrunning, heeft ontdekt en hoe ze haar hardlooptechniek voortdurend verbetert.

"In een druk leven met twee kleine kinderen begon ik in 2011 met een groepje dames uit dezelfde wijk met hardlopen. Met drie keer per week lopen bouwden we dit uit naar een halve marathon. Ik sloot me ook aan bij een loopgroep voor meer tips en tricks, en liep mijn eerste marathon in Rotterdam in 2013. Naar buiten gaan, mijn gedachten uitzetten en genieten van de buitenlucht heeft me enorm geholpen in moeilijke tijden."

Na een periode van blessureleed richtte Linda zich op krachttraining en yoga. Haar nieuwe partner was ook net begonnen met hardlopen. Maar na een paar marathons ontdekte hij dat hij het lopen in de bergen leuker vond en dan met name de ultralange afstanden. "Langer dan een marathonafstand lopen vond ik vreemd, maar ik volgde zijn races altijd, zowel thuis via de app als tijdens reizen naar Zwitserland, Oostenrijk, Italië en de Ardennen voor trainingen. Uiteindelijk begon ik zelf ook weer met trainen, waarbij het zachte terrein tijdens trailrunning beter was voor mijn rug."- Linda

“jij de grote mensen afstand en ik de baby trails, ieder z’n niveau”

"Met mijn partner liep ik de Hochkönigman Trail in Oostenrijk. Ik liep toen het pad van 10 km, maar ik zei altijd tegen hem: "Jij de lange afstand voor volwassenen en ik de babyparcours, ieder zijn niveau." Na verschillende ultramarathons van mijn partner werden ook mijn afstanden in de bergen steeds langer. Genieten van de natuur en omgeving vind ik belangrijker dan snelle tijden op een marathon."

Linda blijft haar hardlooptechniek verbeteren door wekelijkse krachttraining in de sportschool en 1x per week loopscholing bij haar hardloopvereniging . Ze benadrukt dat het niet alleen gaat om het aantal kilometers dat je kunt afleggen, maar ook om het verbeteren van je hardlooptechniek, IMPROVE YOUR RUN dus.

Voor en tijdens trainingen let Linda op haar voeding. De avond voor een lange duurloop eet ze koolhydraatrijk voedsel zoals pannenkoeken en pasta en. Tijdens de trails maakt ze goed gebruik van de verzorgingsposten en gelletjes om voldoende energie binnen te krijgen. En na de training neemt ze altijd iets met eiwitten voor een sneller herstel. Goed eten en drinken is de manier om langere afstanden vol te kunnen houden.

Tijdens het hardlopen luistert Linda vaak naar een podcast over hardlopen natuurlijk. En wanneer ze het zwaar heeft, gaat er muziek op. Het liefst luistert ze naar hardstyle, van early rave tot aan oldskool. Ook het kletsen met medelopers, zowel bekenden als onbekenden, helpt haar door zware momenten heen. “Achter iedere loper zit een verhaal!

Investeer niet alleen jezelf maar IMPROVE OOK JOUW GEAR. Zorg ervoor dat je goede hardloopschoenen draagt. “Zelf loop ik al jaren op Hoka-hardloopschoenen. Ik heb wegschoenen, wedstrijdschoenen en zeker ook de trailvariant voor lange afstanden: Hoka Mafate Speed. Maar dit is voor iedereen anders en ook persoonlijk”. In de winkel wordt bij de loopanalyse gekeken naar de lichaamsbouw en hoe iemand loopt, zoals overpronatie, je haklanding en de breedte van je voet.

Je gedachten kunnen je grootste valkuil zijn wanneer je lang aan het rennen bent, die gaan alle kanten op! Maar Linda heeft inmiddels geleerd dat na een zwaar stuk waarin ze wil stoppen denkt... zet ze gewoon door! Er komt altijd weer een beter moment! Vorig jaar juli liep zij haar eerste echte lange afstand van 44 km met 5000 hm in 14,5 uur tijdens de Verbiertrail. Zo lang onderweg zijn en finishen in de nacht, “ik had niet verwacht dat ik dit zou kunnen!” Maar al snel kwam de gedachte: “als ik dit kan dan... ”.

Na wat lange trails in Nederland liepen Linda en haar partner de trail van 72km met 5000hm in Montreux als oefening, want op vrijdag 07-07-2023 begon ze aan haar ultieme doel: De Val d’Aran trail by UTMB 110km met 6000hm.

“Daarna ga ik met pensioen wat betreft lange afstanden... dat zeg ik nu” -Linda.

Volg Linda op haar Instagram @debruijnlinda om op de hoogte te blijven van haar inspirerende hardloopavontuur!