Hoe kan ik het maximale uit mijn hardloopschoenen halen?

Door Runnersworld Nederland - 29 juni 2021 - Hardloopschoenen


ONDERHOUD VAN UW LOOPSCHOENEN
 
Nu je goed aangemeten hardloopschoenen hebt, is het belangrijk om even stil te staan bij het onderhoud van je hardloopschoenen. Om de schoenen optimaal te benutten, is het goed om de volgende zaken goed in de gaten te houden.
 
Levensduur: verschillende zaken zullen de levensduur van je hardloopschoenen verkorten. Denk hierbij onder andere aan lopen in de regen of op vochtige bosgronden. De verschillende zuren van de regen en de bodem zullen namelijk chemisch reageren met de dempzool, waardoor deze sneller gaat rotten of harder wordt. Maak de schoenen na zo'n training schoon met koud water en een (oude) afwasborstel, haal de inlegzooltjes eruit, en zet alles bij kamertemperatuur te drogen. Stop een hardloopschoen NOOIT in de wasmachine! Gemiddeld gaat een hardloopschoen, mits goed aangemeten, ongeveer 1000 tot 1200 kilometer mee. 
 
DEMPING VAN DE HARDLOOPSCHOEN
 
naarmate de kilometers vorderen, worden de schoenen steeds harder, wat tot gevolg heeft dat de demping minder wordt. In eerste instantie merk je hier weinig tot niks van, dit proces gaat heel geleidelijk. Na gemiddeld 1000 kilometer zijn je hardloopschoenen meer dan 35% van hun oorspronkelijke demping kwijt, en wordt de kans op kleine blessures groter; dit kan zich uiten in klachten aan onder andere de achillespezen, schenen, knieën, en zelfs de heupen en de rug. Een extra dempend inlegzooltje kan een oplossing zijn voor de afgenomen demping, maar alleen voor de korte termijn. Het is verstandig om op dit moment aan nieuwe hardloopschoenen te gaan denken. Het idee hierachter is om de oude en nieuwe hardloopschoenen 'tegen elkaar afdragen', kies bij het dragen van de oudjes voor een wat zachtere ondergrond. Als de temperatuur buiten gaat zakken zul je merken dat de schoenen ook wat harder gaan aanvoelen, dit gaat echter niet ten koste van de demping. Hou ook in de gaten dat een hardloopschoen naar verloop van tijd altijd harder wordt. Als je een nieuwe hardloopschoen niet zou gebruiken is hij na een jaar of 3 zodanig uitgedroogd dat het niet meer verantwoord is om er langere stukken mee te gaan lopen. 
 
Tot slot is het aan te bevelen om meerdere paren hardloopschoenen afwisselend te dragen als je vaker dan 3 keer per week hardloopt. De dempzool van een schoen moet namelijk ook herstellen van een training. Als je kort op elkaar dezelfde schoenen belast (binnen 24 uur) zal de demping sneller minder worden. 
 
Slijtage: bij een 'normaal' afwikkelpatroon zul je een slijtageplek krijgen aan de buitenkant van de hak van de hardloopschoen, dit is echter heel normaal. Als je door het zwarte gedeelte van de zool (de slijtzool) heen bent, is het tijd om je schoenen te laten verhakken. Loop in ieder geval niet langer door als je door de slijtzool heen bent; de dempzool (het witte of grijze deel) is absoluut niet slijtbestendig! De zool onder de voorvoet is minder gevoelig voor slijtage, en komt daarom ook minder snel in aanmerking voor verzolen. Als je voorin door de hardloopschoenen heen bent is dit meestal een teken dat de hardloopschoenen op zijn. 
 
STABILITEIT VAN DE HARDLOOPSCHOEN
Ongeveer 70% van de lopers loopt op een anti-pronatieschoen (ondersteuning vanuit de binnenzijde). Het is moeilijk te voorspellen wat er na een paar 100 kilometer met deze stabiliteit gebeurd omdat dat per voet en per schoen verschilt. Mocht je na verloop van tijd twijfelen over de stabiliteit van je hardloopschoenen, is het altijd een goed idee om langs te gaan bij de winkel waar je deze schoenen gekocht heeft om even een 'tussencheck' te laten maken. 
 
Alles bij elkaar genomen zou je dus kunnen zeggen dat een hardloopschoen (mits goed aangemeten) 1000 tot 1200 kilometer mee moet kunnen gaan. Voorwaarde is wel dat de bovengenoemde puntjes in ogenschouw genomen moeten worden. Er is met dit artikel vrij serieus ingegaan op het onderhoud van je hardloopschoenen, maar vergeet niet dat hardloopschoenen gemaakt zijn om stap na stap, kilometer na kilometer, 3 tot 7 keer je lichaamsgewicht te verwerken, ze kunnen dus wel tegen een stootje! 
 
Veel loopplezier toegewenst!