Hardlopen 'hoe heurt het eigenlijk'?

Door Runnersworld Nederland - 28 juni 2021 - Hardloop motivatie , Hardlopen en muziek


Hardlopen kan altijd en overal. En je kunt het bovendien alleen doen. Ideaal dus in deze coronatijd. En het is ook nog eens efficiënt. Het kost relatief weinig tijd. Toch zal het voor beginnende lopers lastig zijn om te bepalen hoe ze het lopen het beste kunnen aanpakken. We hebben de basisregels voor je op een rijtje gezet.

  1. De basis - hoe train je
  2. Gedrag tijdens hardlopen
  3. Uiterlijk en outfit
  4. Challenges - hoe vermaak je jezelf
  5. De 10 geboden



DE BASIS - HOE TRAIN JE
Laten we beginnen met de inachtneming van de regels van het RIVM. Het is toegestaan om buiten te sporten en het wordt door het kabinet ook aangemoedigd om te gaan lopen of te fietsen om je conditie op peil te houden. Houd hierbij alleen de afstand tot anderen in acht.

En hoe bouw je je trainingen nu op? De meest gemaakte fout is te veel en te hard trainen. Je hoeft niet uitgeput thuis te komen na een rondje hardlopen. Je hoeft ook niet te proberen om iedere dag het record op je vaste rondje te verbreken. Vermoeidheid en blessures liggen dan op de loer. Iedere dag afzien is ook niet leuk. De lat ligt iedere dag hoger en de kans dat je niet uit je stoel komt wordt dus steeds groter.

Regelmaat en variatie zijn de sleutelwoorden. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het gaat om regelmaat in de frequentie en variatie in de trainingen. Maak het hardlopen onderdeel van je agenda. Maak die tijd vrij voor jezelf. En zeg tegen iedereen die daar bezwaar tegen maakt, dat het een investering met hoog rendement is. Je bent een productievere werknemer, een vrolijkere ouder en een liefdevollere partner. Voor wat betreft de variatie, loop niet iedere keer dezelfde ronde. En je hoeft ook niet meteen een half uur aan een stuk te lopen. Bouw wandelpauzes in. Dat voelt in het begin misschien raar, maar alle lopers doen het. Je wordt er namelijk beter van. Dit soort intervaltrainingen zijn onderdeel van ieder hardloopschema. Een dergelijk schema is sowieso aan te raden. Deze kun je eenvoudig vinden op onze hardloopschema pagina.



GEDRAG
Nu weten we hoe we het moeten aanpakken, maar daarmee is de vraag 'hoe heurt het eigenlijk?' nog niet helemaal beantwoord. Want hoe gedragen we ons als hardloper. Als we beginnen met lopen willen we er natuurlijk ook een beetje bij horen. Wat is de etiquette van het lopen?

Die is gelukkig vrij eenvoudig. Hardlopen is de meest toegankelijke sport die er is. En ook de meest inclusieve sport, iedereen is welkom. Ben je wel eens naar een evenement gaan kijken? Jong en oud, blank en gekleurd, man en vrouw, iedereen staat aan de start. En dat zie je niet alleen tijdens evenementen. Lopers groeten als ze elkaar tegenkomen. Dat hoeft overigens niet uitbundig, een subtiel knikje of handgebaar is voldoende. Het is een kleine moeite en geeft je allebei het gevoel van verbondenheid. Je snapt elkaar.

En wil je er echt bij horen, dan is er slechts één andere regel. Hardlopers rennen niet! Althans, ze praten er niet op die manier over. Een loper zal nooit zeggen dat hij een stukje gerend heeft. En al helemaal niet dat hij gehold heeft. Hardlopers lopen.

Verder zijn er weinig regels. Er wordt wel eens gesteld dat lopers niet met oortjes lopen, maar dat was misschien vroeger zo. Tegenwoordig zie je genoeg mensen die met oortjes lopen om naar muziek of een leuke podcast te luisteren. Zorg er, voor je eigen veiligheid, dan alleen voor dat je het verkeer nog hoort en alert blijft voor wat er om je heen gebeurt. Ga dus niet met van die grote headphones lopen, die je oor helemaal afsluiten.

In het verkeer hou je je uiteraard aan de geldende verkeersregels. Er is veel discussie over aan welke kant van de weg of het fietspad je nu moet lopen, ook onder lopers. Er zijn geen vaste regels voor, maar over het algemeen is het gebruikelijk om buiten de bebouwde kom aan de linkerkant te lopen, dus tegen het verkeer in. En loop je nu op het fietspad of op het trottoir? Ook daar is geen eenduidig antwoord op. Kies daarom de minst drukke plek op, dat leidt het minste af.



UITERLIJK & OUTFIT
Erbij horen betekent niet alleen dat je weet hoe je je moet gedragen, maar ook hoe je eruit ziet. Maar ook qua dresscode valt het enorm mee. Je kunt in feite tegenwoordig al niet meer spreken van dé hardloper. Er is sprake van verschillende subculturen en die hebben allemaal hun eigen gebruiken. Zo heb je de trailrunner, die de smalle paadjes in de natuur op zoek. Dat is de avonturier die zorgt dat hij zijn eigen bevoorrading meeneemt. De trailrunner is vaak te herkennen aan de drinkzak op zijn rug, de cap of bandana en trailschoenen met grof profiel. De zogenaamde urban runner houdt juist van de uitdagingen, zoals bruggen en trappetjes, die de stad te bieden heeft. Deze loper is vaak te herkennen aan zijn tight met daarover heen een baggy short en zijn headphones. En dan zijn er nog de fitgirls, de fun runners, obstacle runners, ultralopers, traditionele atleten en ga zo maar door.

Eigenlijk is er geen duidelijke dresscode onder lopers. De gesoigneerde wielrenner met zijn helm die bij de kleur van zijn kleding past en de juiste lengte sokjes kennen we in het hardlopen niet. Het meest in de buurt hiervan komt een enkele serieuze atleet die nog wel eens zijn benen wil scheren. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen mooie loopkleding op de markt is. De laatste jaren zie je steeds meer oog voor detail in de kleding en de opkomst van producten zoals bijzondere sokken en caps waarmee je je kunt onderscheiden. Eigenlijk geldt er op het gebied van kleding maar één regel. Je kunt dragen wat je wilt, maar zorg voor goede schoenen. Hardlopen in een voetbalshirt is ok, maar op tennisschoenen is not done. Niet omdat het er niet uit zou zien, maar omdat het niet verstandig is. De schokbelasting bij het hardlopen geeft een flinke impact op je fysieke gestel, vooral op je spieren en pezen. Het is daarom belangrijk om schoenen te hebben met voldoende demping en stabiliteit.

 

CHALLENGES - HOE VERMAAK JE JEZELF
En tot slot mogen we de digitale etiquette niet vergeten. Want wat niet op Instagram staat, is niet gebeurd. Dat geldt voor je hardlooprondje ook. Zorg dat je je telefoon meeneemt of een sporthorloge zodat je na afloop de welverdiende likes in ontvangst kunt nemen. Iedere loper doet het natuurlijk voor zichzelf maar een beetje digitaal applaus is altijd wel lekker. Instagram is uiteraard goed, maar als je er echt bij wilt horen mag Strava niet ontbreken. Strava is een soort Facebook voor lopers en fietsers. Alleen likes heten er kudos, maar voor de rest lijkt het in eerste instantie hetzelfde.

Als je wat verder kijkt biedt Strava echter heel wat meer mogelijkheden. Je kunt deelnemen aan digitale challenges waarbij je wordt uitgedaagd om bepaalde afstanden af te leggen in een bepaalde periode. En andere lopers hebben voor jou al tientallen segmenten, bijvoorbeeld een stuk fietspad of een rondje in het park, uitgezet bij jou in de buurt. De tijden van iedereen die daar voorbij komt worden bijgehouden. Je kunt kijken hoe hoog je in het klassement kunt eindigen of je eigen record proberen te verbreken. Vergeet niet onze Strava club te joinen!

Hardlopen is steeds digitaler geworden en deze coronatijd heeft dat alleen maar versterkt. Nu er geen evenementen georganiseerd mogen worden, kiezen de organisaties ervoor om lopers de kans te bieden om hun evenement virtueel te lopen. Ze bieden soms zelfs een medaille als je het virtuele evenement weet te volbrengen. Kijk eens op de website van een evenement bij jou in de buurt.

 
DE 10 GEBODEN
1. Loop solo en houd afstand tot anderen
2. Loop regelmatig en bouw variatie in je trainingen in
3. Maak gebruik van een trainingsschema
4. Genieten mag, het hoeft niet altijd hard
5. Wees alert op de weggebruikers om je heen
6. Houd je aan de verkeersregels
7. Groet elkaar!
8. We rennen niet, maar we lopen
9. Draag wat je wilt, maar zorg voor goede hardloopschoenen
10. Wat niet online gedeeld wordt, is niet gebeurd