Drie tips bij het lopen met een hartslagmeter

Door Runnersworld Nederland - 29 juni 2021 - Hardloophorloges , Trainingstips


Steeds vaker zie je lopers met een hartslagmeter of sporthorloge. Misschien loop jij er zelf ook al mee. Het is als een soort persoonlijk begeleider die je altijd bij je hebt. Runnersworld geeft drie tips, ook voor de beginnende lopers, voor het lopen met een hartslagmeter.

1. Bepaal je trainingsdoel
Je hartslag biedt inzicht in je trainingsintensiteit en conditie. Is je hartslag lager, maar loop je even hard als enkele weken geleden? Dan is je conditie verbeterd. Daalt je hartslag elke training sneller naar je normale waarde na het lopen? Ook dan is je lichaam in een betere conditie. Ook als je niet per se streeft naar meer snelheid, maar bijvoorbeeld beweegt om af te vallen, kan een hartslagmeter zinvol zijn. Daarvoor bepaal je eerst wat je maximale hartslag is. Dit doe je door vijf minuten op hoog tempo te lopen, afsluitend met tweehonderd meter sprint. Vanuit de hartslag die je dan hebt, bepaal je vervolgens je trainingszones. Wil je afvallen en vet verbranden? Loop dan op 60 tot 65 procent van je maximale hartslag. Wil je echter vooral aan je conditie werken? Kies dan voor een intensievere training op 75 tot 85 procent van je maximale hartslag voor de verbranding van koolhydraten. Een eenvoudige manier om je maximale hartslag te bepalen is de volgende formule te gebuiken: 220 - je leeftijd = je maximale hartslag.

2. Kies het juiste tempo
Zeker als onervaren loper is het vaak lastig inschatten hoe snel of langzaam je je training moet beginnen. Start je te snel, dan breekt het je waarschijnlijk te vroeg op. Begin je te langzaam, dan loop je langer door dan je gewrichten en spieren gewend zijn. Een hartslagmeter is een betrouwbaar meetinstrument. Is je hartslag in de eerste meters onverwacht hoog? Dan ben je waarschijnlijk niet topfit of start je simpelweg te snel. Ga alleen voor deze hartslag als je je training kort wilt houden en je vooral op snelheid richt. Blijft je hartslag dicht bij je rusthartslag? Dan mag je best iets sneller lopen – het risico bestaat namelijk dat je je duurloop dan te lang gaat maken.

3. Laat je adviseren over de juiste hartslagmeter
Als je kiest voor hardlopen met een hartslagmeter, kan de keus behoorlijk overweldigend zijn. Polar, TomTom, Garmin; het aantal merken en types is bijna niet te tellen. Vraag je daarom altijd eerst af wat de functies zijn die jij wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een sporthorloge hebben die je routes meet met GPS? Moet hij ook onder water te gebruiken zijn? En zijn er naast je hartslag en snelheid nog andere gegevens die je wilt meten? Loop gerust eens bij een Runnersworld-winkel binnen voor een advies. Onze medewerkers zijn stuk voor stuk ervaren hardlopers die je graag alles vertellen over de beste hartslagmeter voor jou.