De beste hardloopsokken: waar let je op?

Door Runnersworld Nederland - 09 augustus 2021 - HardloopsokkenWaar er volop geschreven is over het belang van hardloopschoenen, blijven sokken vaak wat onderbelicht. Zo zijn er nog veel lopers die gewoon een paar witte, katoenen sportsokken aantrekken. Het gevolg: vochtige voeten, schuurplekken, blaren en snelle slijtage van de sok. En daarmee grote kans dat je het plezier in de sport verliest. Het is niet voor niets dat er volop sokken verkrijgbaar zijn, specifiek voor hardlopen. Alleen: welke kies je? En waar moet je op letten bij de aankoop van een paar hardloopkousen?

Een goede hardloopsok voldoet aan een aantal eisen. Ga zelf maar na wat je het fijnst vindt: beschermende demping voor je voet en schoen bijvoorbeeld. Of dat de stof zo zacht en duurzaam is dat hij niet alleen lekker zit, maar ook blaren voorkomt. Eenvoud in onderhoud is tenslotte ook mooi meegenomen. Je weet dus wat je zoekt, alleen hoe kom je er – met al die technische termen op de verpakking – achter welke hardloopsok dat ook daadwerkelijk biedt?

HARDLOOPSOKKEN: LINKS EN RECHTS IS ANDERS
Allereerst moet je weten dat je linker- en rechtervoet niet hetzelfde zijn en dus ook niet hetzelfde worden belast. Daarom is het belangrijk om daar in je sokkeuze rekening mee te houden; door te kiezen voor een anatomisch gevormd model – liefst met afgeschuinde teenstukken – bescherm je de belaste delen optimaal. Denk aan de bal en hak van je voet, die veel schokken moeten opvangen. Op andere plekken is de stof minder dik gebreid, waardoor je direct contact met de schoen behoudt en dus beter je kracht kunt overbrengen. Met een anatomische sok voorkom je bovendien dat er een te dikke stof zit op plekken die je niet of nauwelijks belast. En zo verminder je de kans op knellingen, plooivorming en schuurplekken.

Elke hardloper weet: een sok moet vooral ook gewoon goed passen. De maat is dan ook essentieel. Veel sokken hebben echter geen vaste maat, maar een zogenaamde maatboog. Dat betekent dat je maat 35-38 of 39-42 koopt in plaats van alleen 38 bijvoorbeeld. Een tip is om te letten op een zo klein mogelijke maatboog. Dus: een hardloopsok met maat 37-38 sluit beter aan op je voet dan een sok met 37-40. Daardoor is de kans op schuiven kleiner en heb je optimaal contact met de schoen. Pas als je een schoen combineert met de juiste sok is deze in staat tot optimale bescherming, demping en temperatuurregeling.

DAMES- OF HERENSOK: WAT IS HET VERSCHIL?
Er zijn speciale sokken voor heren en dames. Nu kun je denken: wat maakt dat nu uit? Maar de verschillen zijn niet te onderschatten. Zo is een damesvoet niet alleen vaak korter, maar is het volume – bij een gelijke schoenmaat – ook dertig procent lager dan bij een man. Dit komt bijvoorbeeld terug in het feit dat de voet smaller is en dus ook een smallere sok nodig heeft. In combinatie met een smallere schoen lopen dames zo veel plezieriger dan wanneer ze voor een wat bredere herensok kiezen.

RUNNERSWORLD EIGEN MERK SOKKEN VAN UIT ZEE OPGERUIMDE VISNETTEN
De oceanen liggen vol met afval. Waaronder afgedankte en achtergelaten nylon visnetten. Door de netten op te ruimen en te recyclen tot nieuw nylon garen, ontstaat de grondstof voor de Runnersworld hardloopsokken.