Alles over de loopanalyse

Het lijkt zo simpel: koop een paar schoenen en je kunt beginnen met lopen. Toch is het in de praktijk lastiger. Het kopen van hardloopschoenen die precies bij je passen is erg belangrijk. Dit voorkomt namelijk blessures en verbetert de prestatie. Kortom, de juiste schoen houdt lopen leuk en helpt je verder op weg. En omdat nieuwe materialen zorgen voor een steeds betere pasvorm, wordt lopen alleen maar leuker!

Loopanalyse
Bij Runnersworld helpen we je bij het maken van de juiste keuze. Dit doen we in drie stappen. Allereerst kijken we naar je oude schoenen (als je die tenminste al hebt). Aan hoe deze versleten zijn én aan de oude inlegzool kunnen we veel zien over je loopstijl. 

Daarna maken we een videoanalyse van je loopstijl. Uiteraard is het belangrijk dat we weten hoe vaak je traint, hoe ver je loopt en wat voor blessures je eventueel gehad hebt. 

Na deze hardloopanalyse bekijken we samen wat de beste hardloopschoenen voor je zijn. Je kunt ze daarna even uitproberen. Benieuwd wat de beste schoenen voor jou zijn? Loop dat gerust bij een Runnersworld vestiging naar binnen. Indien je liever op afspraak langs wilt komen, kun je onderaan deze pagina een loopanalyse aanvragen.

Techniek bij het hardlopen
De manier waarop je loopt zegt veel over de schoen die je nodig hebt. Voor het bepalen van de juiste hardloopschoen kijken we onder andere naar de pronatie, de maat van de hardloopschoen, het model van de schoen en de ondergrond. 

Pronatie
Als neutrale loper land je op de buitenzijde van de hiel en via een vloeiende beweging zet je uiteindelijk af met je tweede teen, dit noemen we een neutrale afwikkeling. Bij deze beweging kantelt je enkelgewicht onder druk van je lichaam naar binnen en dat noemen we pronatie. Veel lopers echter hebben last vanoverpronatie. De enkel kantelt te ver naar binnen, waarbij je knie naar binnen draait. Dit kan tot overbelasting leiden van de spieren en pezen in het onderbeen en de knie. Gelukkig is hieraan wat te doen door versteviging in de tussenzool.

De juiste maat
Als hardloopschoenen niet de juiste maat hebben, krijg je veel problemen. Je tenen mogen de voorkant niet raken. Wij adviseren een ruimte van 0,5 tot 1 cm. Als je een stap neemt met losse veters, mogen je hielen niet slippen. Let je hier niet goed op, dan veroorzaakt dat niet alleen blaren, maar zorgt het ook voor instabiliteit met mogelijk blessures tot gevolg.

Altijd dezelfde hardloopschoen?
Simpelweg het nieuwere model van je vorige hardloopschoen kiezen is niet per se een goed idee. Soms veranderen fabrikanten een detail, maar dat kan voor jouw loopstijl een groot gevolg hebben. Vraag daarom elke keer bij het kopen van schoenen aan je verkoper wat er veranderd is en neem in ieder geval je oude schoenen mee.

More is less
Verschillende loopdisciplines vragen om namelijk om verschil in materiaal. Zo heb je trainingsschoenen, geschikt voor allround gebruik, duurlopen, trainingen op de weg en op zachte ondergrond. Trainingswedstrijdschoenen, geschikt voor diegenen die ook tempo/intervaltrainingen en wedstrijden lopen, zowel voor op de weg als op de atletiekbaan. Dan natuurlijk ook wedstrijdschoenen, geschikt voor wedstrijden, snelle duurlopen en baantrainingen. Spikes, voor snelle baantrainingen en wedstrijden. Trailschoenen, voor trainingen in bossen, duinen en strand. Cross spikes, voor wedstrijden op zachte ondergrond, gras, bos en modderparcoursen.

Een paar tips voor het kopen van hardloopschoenen
- Neem de tijd voor het kopen van schoenen en pas ze met de sokken waarmee je hardloopt.
- Loop je op veel verschillende terreinen, dan is het misschien verstandig om meerdere paren schoenen te hebben.
- Loop je veel wedstrijden, zorg dan voor een apart paar wedstrijdschoenen.

Je kunt altijd in één van onze Runnersworld vestigingen terecht voor een uitgebreide loop- en voetanalyse. De kosten hiervoor bedragen 25 euro en vervallen als je na de loopanalyse schoenen aanschaft. Klik hier voor een overzicht van de winkels of vraag hieronder een loopanalyse aan.

ZOEK HIER JOUW RUNNERSWORLD VESTIGING EN VRAAG EEN LOOPANALYSE AAN

Informatie over de loopanalyse