Naar het overzicht

Halve Marathon Linschoten 2018

Datum bericht: donderdag 27 december 2018
Halve Marathon Linschoten 2018

De halve marathon van Linschoten

door Maarten van Zetten

Na de eerste wedstrijden na de zomerstop was samen besloten dat de halve marathon van Linschoten een mooi moment was om te pieken. Een ontzettend sterk, maar ook groot deelnemersveld en met zoveel bekende namen en mensen die veel voor de hardloopsport betekenen, is het optimaal genieten. Vandaag stonden atleten als Nick v/d Poel, Patrick Kwist, Wilfred Verhagen, Said Kanfaoui, Luuk Metselaar, Lars Cazander(oud-winnaar 2017) aan de start.

Bij de bezoekjes aan Runnersworld Zoetermeer sprak ik er al over met Richard, waarbij we beiden hoopten dat Linschoten een succes zou worden. In overleg met Richard kozen we voor een experiment tijdens de wedstrijd, waarbij ik in Nijkerk en in één training de proef op de som nam. Richard had wat ideeën om de race goed in te delen en dit bleek uiteindelijk goed te werken!

Aan het eind van 2018 is het ook een moment om terug te kijken op een succesvolle samenwerking. Ideeën uitwisselen, training geven, verslagen schrijven en samen zoeken, proberen en experimenteren om hardlopen in Zoetermeer en omgeving op de kaart te zetten! Dat is zeker geslaagd en naast dat ik dankbaar ben voor 1 jaar zonder blessures, is dit ook een prachtig initiatief wat erg veel positieve energie geeft. Naast goed materiaal en mooie outfits levert de samenwerking ook in sportief opzicht veel op. Nadenken over wedstrijden, zoeken naar mogelijkheden en extra motivatie, voor jezelf maar ook voor anderen.

De afgelopen weken stonden in het teken van goed, veel en hard trainen. Een aantal baantrainingen was behoorlijk zwaar, maar wel een goede (mentale) voorbereiding op dit evenement. Gelukkig kon ik een paar keer samen met Nick v/d Poel trainen. Een geweldige loper, wat ook bij jezelf zorgt voor inspiratie en motivatie om (nog) beter te trainen. Met de mind-set zat het gelukkig wel goed.

Na het avontuur op de 10 km in Nijkerk, gingen de laatste 2 weken in. De laatste week, met alle lekkere hapjes, kerstborrel en een week voor de vakantie is misschien niet optimaal om je voor te bereiden op de halve marathon. Aan de andere kant doe je even aan hordelopen, ontwijk je de hindernissen en probeer je vooral het grote doel voor ogen te houden. Dat lukte gelukkig en na 110 km de week ervoor, nam ik de laatste week flink gas terug.

De laatste week ging in. Maandag 800m trainen op de baan met Nick ging goed, dus het laatste vinkje bij de super-training kon gezet worden. Ik hoopte dat ik er klaar voor was. Pieken in Linschoten zou heel mooi zijn. Natuurlijk kan je dat wel denken, maar er komt heel wat bij kijken…Vorig jaar viel ik geblesseerd uit en met de 3e blessure in een paar maanden tijd was het hard werken om weer richting het oude niveau te komen.

Dankbaarheid voor 1 jaar blessurevrij kunnen lopen. Bryan Hage, de fysiotherapie van Martijn Matzinger en de trainingen van Rob v/d Valk hebben hier allemaal aan bijgedragen.

Donderdag een kort duurloopje, studeren en wat ontspannen. Vrijdag een paar lessen L.O., kerstviering en afsluitend met collega’s een drankje doen. Met dank aan het thuisfront kon ik een heerlijke pasta eten, zodat ik met een koolhydraatvolle buik, de laatste uurtjes slaap in ging. Na nog wat studeren, rekken, strekken, naar het weer kijken, witte boterhammen eten en zenuwachtig lopen doen. Zaterdag 22 ging het gebeuren!

Nick en ik waren om 12.00 al in Linschoten, waar wij hartelijk welkom werden geheten. Parkeren voor de deur en snel een startbewijs voor Nick halen. Helaas ging de organisatie niet mee om een snelle loper van een startbewijs te voorzien. Verder niets dan lof voor de organisatie. Een prachtig evenement, strak georganiseerd, is heel wat om dat zo neer te zetten!

De pilon als afzetting, inrijkaart en het stukje uit het boek van Aart Stigter over het weer. Dat zou die dag een belangrijke factor zijn. Ondanks alle voorbereidingen, heb je daar nooit invloed op…

De voorbereidingen waren goed, waarbij mijn collega die alles tot in de puntjes had geregeld, alleen had hij 10 minuten teveel in gedachten genomen..

Na het inlopen, rustig zitten, bijkomen, andere lopers spreken gingen we om 14.00 van start. De wind baarde zorgen. Bij het inlopen ging het zwaaien met de armen de ene kant op vanzelf, de andere kant op moest je wél wat doen. De eerste kilometers zouden we wind tegen hebben en na km 17 ook weer. Gelukkig konden de snelle lopers vooraan starten en om 14.00 kon het beginnen! Ik was er klaar voor, had er zin in en voelde me ook goed die dag.

Om 14.00 gingen we van start, waarbij ik nog snel mijn veters moest strikken voor de laatste keer. Na de start vormde zich al snel een groepje van een paar man, waarbij we rond de 3.15 de eerste kilometers aflegden. Hierna zouden we het dorp verlaten en de polder intrekken.

Na een chaotische start, ontstond al snel een kopgroep. In de eerste paar kilometer nam een goede loper de kop, maar hij wilde na 2 km graag wisselen. Hierop ontstond vertraging, niemand nam de kop en de lopers keken vooral naar elkaar. Vooraf zei ik al dat ik liever een PR liep, met een 4e plek, dan er een strategische wedstrijd van te maken. Met windkracht 4 vooraan lopen, is geen pretje. Maar voor een PR moet je wat overhebben. Omdat de benen zo goed voelden, nam ik de gok en trok ik gelijk door. We verlieten het idyllische dorpje en gingen de polder in.
De wind beukte lekker op ons in, maar ik had het tempo gevonden en kwam goed in het ritme. Het nummer ‘Blue magic’ speelde door mijn hoofd. ‘I’ve got the blue magic, and i’m always on the run’.

Bij de 5 km kwamen we door in een tijd richting de 16 minuten, maar gevoelsmatig klopte dit niet. Achteraf was de doorkomst rond de 16.30 wat volgens plan was. Inmiddels voelde ik mij nog steeds goed, maar in de groep was wat verandering gekomen. 1 loper moest afhaken en helaas kreeg Nick last van een kwaal die hem al een aantal wedstrijden parten speelt. Hij moest tijdelijk lossen. Na dit punt liep ik nog steeds voorop, waarbij Lars en Luuk gemakkelijk mee konden gaan

Na de 9e km nam ik een gelletje en dit werkte goed. De extra energie kwam vrij en we waren bijna op 10 km. Hierbij zag ik een doorkomst van 32.46, wat achteraf 33.03 op de 10 km was. Trainer Rob had de moeite genomen naar Linschoten te komen en moedigde nog even aan tussendoor!

 

Hier heb ik het even zwaar en moest lossen. Nick, Patrick en Wilfred in het groepje daarachter.

 

Na de 10 km liepen Luuk, Lars en ik alleen. Hierbij kwam gelukkig een gedeelte met wind mee, zodat er wat snelle kilometers volgden. Bij 15 km begon het zwaar te worden, maar met een PR 49.21 als doorkomst kreeg ik weer en meer hoop. Inmiddels was Luuk behoorlijk verwijderd, maar Lars kreeg onderweg wat problemen en ik kreeg hem langzaam in zicht. Na de 15 km besloot ik zo min mogelijk op de tijd te letten, met de wetenschap van het laatste stuk in het achterhoofd, dat het hoe dan ook ontzettend zwaar zou worden. De passage uit het boek van Aart Stigter speelde hierbij even door mijn hoofd…

 

De weg terug was er niet, ik moest gelukkig nog maar een paar kilometer. Rond kilometer 17 zag ik Lars, waarbij ik naar hem toe kon lopen en hem passeerde. Ik verwachtte dat hij erachteraan zou gaan en waarschijnlijk in de sprint zou winnen, maar tot mijn verbazing lukte het hem niet om mee te gaan. Inmiddels kwam het laatste stuk in zicht en ik telde de minuten af. Een hele lange weg door de polder, niemand in zicht, en je moet hoe dan ook zo snel mogelijk door. Het laatste stuk gingen we in, waarbij het ellenlang duurde voordat het bordje met 20 km in zicht was. Hierna weer een bruggetje en met een ronde zouden we bij de finish komen. Tak, tak, tak, nergens meer aan denken, armen hoog en zo hard mogelijk. De gezichtsuitdrukking moest wel verraden hoe ik mij voelde.

Collega Léon Neven eerder in actie.

Bij het passeren van één van de laatste straten, stonden er wat kinderen aan te moedigen. Geweldig natuurlijk! Een meisje stond verloren, klaar om een high-five te geven. Mijn hart won het van mijn hoofd en ik week wat uit om het kinderhandje te raken. Teveel kijken durfde ik niet, bang om te struikelen over mijn eigen voeten. De laatste meters gingen in en de bocht kwam eraan.

Na de bocht 1 lange straat met het bord finish in zicht. Tak, tak, tak, de tijd tikt weg en ik zie een 1.08 staan. De seconden vliegen voorbij en ik geef alles in de laatste meters. Rond de 1.09.06 vlieg ik over de finish en met een geweldig PR en een 2e plek is vandaag alles bijeen gekomen! De finish passeer ik, waarbij ik even moet gaan liggen en bij moet komen. Drama is het niet, dat is wél hoe ik mij voel.

Gelukkig staat er een vriend klaar om mij op te vangen en de organisatie doet er ook alles aan om te zorgen dat ik mij in ieder geval wat beter voel.

Uitgeteld bereik ik de finish, met een geweldig resultaat! Gelukkig is Léon er voor de mentale steun.

 

Met dank aan Ron Hoenson voor het beschikbaar stellen van de foto.

Helaas weet Nick de problemen niet te overwinnen en komt hij in een slechte tijd binnen. Hopelijk is het snel opgelost, en pakt hij de vorm die hij heeft op en komen goede resultaten vanzelf! Patrick Kwist, die de laatste tijd erg sterk bezig is in 1.10 binnen en een mooie 1e plek in zijn categorie. Wilfred Verhagen weet in een 1.12 binnen te komen, waarbij hij een PR loopt. Dat loopt Eric Wolfert ook, die zijn tijd van vorig jaar weet te verbeteren. 1.15 is een mooie stap.

Na afloop bijkomen, uitlopen, herstellen en vooral genieten.
Met verschillende vrienden een praatje maken en relaxen tot de prijsuitreiking. Geweldig wat voor sfeer er altijd hangt bij zo’n evenement! Iets later mogen we ons melden voor de prijsuitreiking, waarbij we naast bloemen een mooie geldprijs in ontvangst  mogen nemen. Luuk is terecht 1e geworden. 1.08.32 is een prachtige tijd voor deze omstandigheden. Maar met zijn tijd van 2.22 op de hele marathon, is dit geen verrassing.

 Samen met Luuk Metselaar en Lars Cazander op het podium.

Hardloopvrienden Stefan Gomes en Pepijn v/d Wiel kwamen ook in actie. Zij organiseren de halve marathon van Gouda in novemer 2019. https://www.topics.nl/halve-marathon-als-stadspromotie-a10917768ad/19eb1054e42bca10aa3d8383197114fb5614c3df93a53ffa8e81d5a724f5efa6/?referrerUserId=2452077697a34a0db8bb62a4236b049a

Na afloop kan ik nog een aantal dagen genieten van alle positieve reacties uit de omgeving. Het is een grote stap vooruit. Met dank aan Richard, Runnersworld Zoetermeer, Rob v/d Valk voor de trainingen, Nick v/d Poel om samen te trainen, vrienden en het thuisfront voor de mentale steun en als alles samenkomt, is lopen één van de allermooiste dingen in het leven!

https://www.rtvutrecht.nl/sport/1863628/marije-geurtsen-van-utrechtse-hellas-wint-halve-marathon-linschotenloop.html
https://woerden.tv/linschotenloop/ 

 

 

 

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies

Om u een optimale gebruikerservaring te bieden op onze website en voor het tonen van relevante advertenties, maakt Runnersworld gebruik van cookies door: Google Analytics, Youtube, Facebook, Twitter, Hotjar, AddThis en vergelijkbare technieken, die door Runnersworld of derden worden geplaatst. Door op “Accepteer cookies” te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies.
Meer informatie over deze cookies vindt u op onze cookieverklaring.

Accepteer cookies Doorgaan zonder cookies