Naar het overzicht

Review Nimbus 19

zaterdag 24 december 2016
Review Nimbus 19

Het is bijna kerst en Asics komt met een vervroegd kerstcadeau: De Nimbus, een van de topmodellen van Asics, komt met een nieuwe versie, nummer 19 alweer. Ook dit jaar is er weer geprobeerd om het model lichter, soepeler en comfortabeler te maken. Tijd voor Runnersworld Groningen om eens te onderzoeken of dat ook echt gelukt is.

Verschillen tussen Nimbus 18 en 19
Qua uiterlijk is er niet heel veel verschil te ontdekken. De kleur is zoals altijd weer helemaal veranderd, maar verder zijn er weinig grote verschillen zichtbaar. De stevige hielkap is nog steeds aanwezig en Asics heeft het bovenwerk nog iets soepeler gemaakt met minder zadels zichtbaar bij de neus van de schoen. De slijtzool is licht aangepast maar we verwachten daar geen verschillen in slijtvastheid of afwikkeling. Qua uiterlijk dus een schoen die weinig veranderd lijkt te zijn, maar de verandering zit niet in het uiterlijk dit jaar.

Het grootste verschil ten opzichte van de Nimbus 18 is het dempingsmateriaal. Tot dit jaar werd er altijd gedempt met een combinatie van het Speva-materiaal in combinatie met de kenmerkende gel van Asics. Dit jaar is daar nog een derde materiaal bijgekomen: FlyteFoam. Eerder werd dit nieuwe materiaal al verwerkt in de Asics Dynaflyte, een schoen waar we in de winkel al zeer tevreden over waren. FlyteFoam heeft deels dezelfde eigenschappen als het traditionele Speva materiaal, maar het grote voordeel is dat FlyteFoam 55%! lichter is. Het is Asics daarmee gelukt om dezelfde dempingskwaliteit en comfort te bieden met een schoen die meer dan 30 gram lichter is (306 om 338 gram). Dit is zo’n groot verschil dat je dat ook gaat merken tijdens het hardlopen.

De test
Bij het aantrekken van de schoen, voel je gelijk de vertrouwde pasvorm van Asics, een van de kwaliteiten van hen. Verder voel je gelijk dat de schoen lichter is dan de Nimbus 18, zeker als je de schoenen na elkaar aan trekt. De breedte van de schoen is gemiddeld en door het soepele bovenwerk sluit de schoen heel mooi aan rond je voet.

Tijdens het lopen voel je gelijk dat je een lichtere schoen aan hebt. Het lopen gaat (zelfs met vermoeide benen na een training eerder op de dag) erg gemakkelijk. Daarnaast valt ook weer de prettige afwikkeling van Asics op door de Guidance Line die aanwezig is in het model.  Door de FlyteFoam heb je een iets directere afzet, wat wel heel prettig is als je iets sneller loopt. Zelfs tijdens een klein stukje testen kreeg ik al zin om er langer mee te trainen.

Conclusie
Alles bij elkaar genomen is de Nimbus 19 een schoen waar Asics weer trots op mag zijn. Ze hebben een lichtere schoen weten te produceren met dezelfde dempende kwaliteit, waarbij de kenmerken van alle eerdere nimbussen ook weer duidelijk in terugkomen. We zijn benieuwd of jullie dat ook zo ervaren! 

Thijs

-