Naar het overzicht

Zevenheuvelenloop 2016

woensdag 19 oktober 2016
Zevenheuvelenloop 2016

Op 19 en 20 november is het alweer zover; dan vindt de 33e editie van de Zevenheuvelenloop plaats. Wat in 1984 begon als een klein initiatief vanuit een studentenatletiekvereniging, is in ruim drie decennia uitgegroeid tot het grootste 15 kilometer evenement voor hardlopers ter wereld. Ook dit jaar worden er weer tienduizenden deelnemers verwacht, die meelopen in de lange stoet van hardlopers. Het mooie is dat iedereen, zowel wedstrijdlopers als recreanten, welkom is om mee te doen met de Zevenheuvelenloop 2016. Het parcours is snel, het wereldrecord op de 15 kilometer is in handen van deze Nijmeegse hardloopwedstrijd, maar het feit dat ook recreanten welkom zijn, betekent dus niet dat je per se een zeer geoefende loper hoeft te zijn om deel te nemen. Ook dit jaar zullen weer vele mensen gewoon voor de gezelligheid deelnemen. De organisatie juicht dat van harte toe. In 2013 werd de Zevenheuvelennacht geïntroduceerd en omdat dit direct een groot succes was, is dit nachtelijke evenement niet meer weg te denken. Ook dit jaar kan er dus 'gewoon' weer meegelopen worden in de Zevenheuvelennacht. Met een parcours van 7 kilometer, wat deels over het 15 kilometer parcours van de dagloop gaat, is de Zevenheuvelennacht vooral een heel gezellig evenement.

Zevenheuvelenloop route - 7 kilometer
De route van de 7 kilometer lange nachtloop heeft een aantal stijgingen in zich, maar is desondanks voor de meeste lopers prima te doen. Er wordt zowel gestart als gefinisht op de Groesbeekseweg. Vanaf daar gaat het parcours naar de Sophiaweg. Hier begin ook gelijk de steilste beklimming. Over de Louiseweg gaat het parcours vervolgens omhoog in de richting van de Kwakkenbergweg. De lopers gaan daar linksaf en beginnen dan aan de afdaling. Nadat de lopers over de Postweg en de Gelderselaan zijn gekomen, slaan zij rechtsaf naar de Groesbeekseweg. Wanneer men die aanhoudt, kom met vanzelf over de finish.

Zevenheuvelenloop 2016

Zevenheuvelenloop route - 15 kilometer
Ook de start en de finish van het parcours van de 15 kilometerloop liggen op de Groesbeekseweg. De route volgt dan zijn weg over de Nijmeegse Baan, Derdebaan, Zevenheuvelenweg, Meerwijkselaan, Postweg, Molenbosweg, Oude Kleefsebaan, Kwakkenbergweg, Postweg en Gelderselaan, om weer te eindigen op de Groesbeekseweg. Ook deze tocht heeft enkele flinke stijgingen in zich. Vooral in het middenstuk, waar men over de Zevenheuvelenweg loopt, komt men dit tegen. Wat het middenstuk extra lastig maakt, is dat men dan de eerst vijf kilometer in de benen heeft die grotendeels over vals plat omhoog zijn gegaan. Maar na klimmen komt dalen. De laatste vier kilometers gaan vooral naar beneden. De meeste lopers vinden de volgorde van eerst vals plat omhoog, dan flinke stijgingen en vervolgens vals plat naar beneden prima. Juist doordat men het laatste stuk naar beneden loopt, zijn velen nog in de gelegenheid in dit deel een stapje extra te doen en daardoor een goede tijd te noteren.

Inschrijven voor de Zevenheuvelenloop 2016
Dat de Zevenheuvelenloop een populaire wedstrijd is, blijkt wel uit het feit dat er zich jaarlijks tienduizenden deelnemers inschrijven voor dit evenement. Op zaterdagavond komen eerst de kleintjes aan bod. Ook deze groep is erg enthousiast, want vorig jaar liepen er 600 kinderen mee. Zij konden kiezen uit twee afstanden, namelijk 400 meter en 800 meter. Nadat de kinderen klaar zijn, start om 19.00 uur de Zevenheuvelennacht. Ook dit deel van het evenement wordt door velen een warm hart toegedragen. In 2015 waren er maar liefst 7.000 deelnemers. De inschrijvingen voor de Zevenheuvelennacht verliepen toen zo snel, dat de organisatie zich al op 17 september genoodzaakt zag om de inschrijving te sluiten. De 15 kilometer wedstrijd is traditiegetrouw op de derde zondag in november. In 2016 valt dit dus op 20 november. De inschrijving voor de 2016 editie van de Zevenheuvelenloop opent op 1 juni aanstaande. Vanaf dat moment kan iedereen zich dus weer inschrijven voor alle afstanden.

Voorbereiding
Ben jij al klaar voor de Zevenheuvelenloop van 2016? Heb jij alle benodigde spullen in huis? Bezoek onze hardloopwinkel Runnersworld Arnhem, de specialist in hardlopen Arnhem.