Naar het overzicht

De voeding van de marathontoppers: Maurten

Datum bericht: zondag 16 september 2018
De voeding van de marathontoppers: Maurten

De sportdrank en gel van Maurten is wetenschappelijk ontwikkeld om de tollerantie te verhogen voor hogere concentraties koolhydraten door ze in te kapselen in hydrogels.Maurten is daardoor zeker niet de zoveelste sportdrank in het rijtje. Voor topprestaties is het belangrijk het lichaam voldoende energie te bezorgen tijdens zowel voor als  tijdens de inspanning wanneer de eigen reserves uitgeput kunnen raken. In de zestiger jaren hebben wetenschappers al ontdekt dat door het drinken van koolhydraten in een oplossing met kalium, natrium en limonade de sportprestaties enorm verbeterden. Zo was de eerste sportdrank geboren. Dit is in de loop der tijd verbeterd, maar de begrenzing werd de maag, deze verwerkt hoge concentraties koolhydraten beperkt en dit kan leiden tot ongemakken.

Maurten Drink Mix Pro 320 en Drink Mix 160
Bij Maurten hebben ze op een wetenschappelijk onderbouwde wijze een nieuw vorm van sportdrank ontwikkeld als partner van het SUB2 Marathon-project. Maurten heeft een hydrogel technologie gebruikt om op natuurlijke manier een koolhydraatrijke sportdrank te ontwikkelen die door de spijsvertering wel verdragen wordt. Deze gepatenteerde hydrogel technologie laat toe om de sportdrank opnieuw uit te vinden. Momenteel is er de Maurten Drink Mix 160 en de Maurten Drink Mix 320 sportdrank.

De Maurten Drink Mix Pro 320 bevat 80 gram koolhydraten opgelost in 500ml water. Dat is bijna het dubbele aantal aan koolhydraten dan wat voordien gold als maximum als drank op te nemen door het lichaam zonder dat er maag en/of darmproblemen kwamen. Daarnaast bevat Maurten Drink Mix geen enkele toegevoegde smaakstof en is pH-neutraal om de maag en het tandglazuur te beschermen. De Drink Mix bevat verder geen kleur- of bewaarstoffen. Maurten bestaat uit slechts vijf natuurlijke ingrediënten (maltodextrin, fructose, pectin, sodium alginate en sodium chloride). Niks meer en niks minder dan wat nodig is om optimaal te kunnen presteren. Daardoor is Maurten Drink Mix ook geschikt voor vegetariers en veganisten.

Maurten Gel 100
De Maurten Gel 100 wordt door Maurten de eerste echte energy gel genoemd. Kijk naar de verschillende gels in de sportvoeding, dan zijn het vaak siropen met water en smaakstof en eventueel wat zout en vitaminen of mineralen toegevoegd, die met water moeten worden ingenomen. Voor Maurten zijn dit gewoon siropen in plaats van gels. De Gel 100 is volledig verschillend, omdat dit een hydrogel is volgens de definitie dat een gel een vloeistof in een vast medium is.
De Gel100 bevat 25 gram koolhydraten met gelletje met een glucose/fructose ratio van 0,8/1,0. Hiermee is het mogelijk om tot 100g koolhydraten per uur op te nemen. Deze gel hoeft verder niet ingenomen te worden met water. De Gel100 bestaat uit dezelfde ingredienten als de Drink Mix en water.

Hydrogels
Hydrogels worden al langer in de voedingsindustrie gebruikt, meestal als verdikkers en om structuur te geven. Een hydrogel is een biopolymeer en water gebaseerde structuur met hele kleine poriën. Bij Maurten hebben ze een manier gevonden om hydrogels te maken met natuurlijke ingredienten. En ze hebben de structuur gevuld met de meest efficiente vorm van energie, koolhydraten.
De hydrogels zijn gemaakt uit de combinatie van twee natuurlijke ingredienten:
·  Alginate (extract van de celwand van bruine algen)
·  Pectine (zit in groente en fruit)

Hoe werkt Maurten Drink Mix
Maurten Drink Mix 160 of Drink Mix Pro 320 wordt gemixt met water in een 500ml bidon en geschud tot het poeder opgelost is en de drank transparant wordt. Het resultaat is een vloeibare sportdrank met een hoge concentratie maltodextrine en fructose. In de zure omgeving van de maag transformeert de sportdrank onmiddellijk in een hydrogel, vergelijkbaar met de Maurten Gel 100, die de koolhydraten inkapselt. Door de inkapseling wordt de normale maaglediging niet meer verstoord. De sportdrank wordt zoals water doorgelaten, waarna het water, zout en de koolhydraten vervolgens moeiteloos worden opgenomen in de dunne darm. Op deze manier kan de atleet met iedere slok snel grote hoeveelheden koolhydraten in het lichaam opnemen, zonder dat het tot maag- en darmklachten leidt. Zo kan je tijdens lange inspanningen en in wedstrijden direct beschikbare energie opnemen.
Maurten Drink Mix mengen vergt wat precisie, daarom wordt de Drink Mix in exacte porties verpakt. Maurten Drink Mix is ontworpen om te mengen met 500 ml water dat minder dan 40 mg calcium per liter bevat. Hogere hoeveelheden calcium hebben invloed op de werking en dan is calciumarm mineraalwater aanbevolen. De gemixte sportdrank kan na het mengen nog één dag in de koelkast bewaard worden.

Fuelplan
Er is geen vaste regel waar het gaat over koolhydraten innemen. De aanbevelingen zijn afhankelijk in functie van duur, intensiteit en type sport die beoefend wordt. Maurten raad aan om een fuelplan te maken met het verwachte verbruik aan koolhydraten in de wedstrijd om het gebruik te berekenen. Daarna is het belangrijk om een drinkplan te maken waarbij ook rekening wordt gehouden met de externe omstandigheden zoals bijvoorbeeld het parcours en het weer. Vervolgens kan ook het gebruik van de Gel 100 bepaald. Soms drinken atleten tijdens de wedstrijd naast hun sportdrank ook nog water. Bij Maurten Drink Mix is aanbevolen om éérst de Maurten Drink Mix te drinken en pas na enkele minuten water te drinken. Zo verminderd de Ph-graad van het maagzuur niet nadelig en kan de hydrogel zich optimaal vormen.

Het resultaat
De afgelopen jaren hebben veel atleten Maurten al gebruikt. Bijvoorbeeld het NN Running Team heeft Maurten gebruikt in diverse wedstrijden en daarmee records gelopen. Het meest recente resultaat; de marathon van Berlijn 2018. Eliud Kipchoge liep in Berlijn het wereldrecord op de marathon in 2:01.40 uur. Misschien goed te vermelden dat geen van de atleten een endorsementcontract heeft voor het gebruik van Maurten en het dus uit eigen voorkeur gebruiken.
 

Deze website maakt gebruik van cookies

Om u een optimale gebruikerservaring te bieden op onze website en voor het tonen van relevante advertenties, maakt Runnersworld gebruik van cookies door: Google Analytics, Youtube, Facebook, Twitter, Hotjar, AddThis en vergelijkbare technieken, die door Runnersworld of derden worden geplaatst. Door op “Accepteer cookies” te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies.
Meer informatie over deze cookies vindt u op onze cookieverklaring.

Accepteer cookies