Vijf tips voor een goed hardloopdieet

Naast een persoonlijk hardloopschema en de juiste hardloopschoenen helpt een goed hardloopdieet je verder bij het bereiken van jouw doel. De juiste voeding is namelijk de brandstof waarop jouw hardloopmotor draait. Met de volgende vijf voedingstips helpen we je op weg naar een goed hardloopdieet.
Vul je energievoorraad op tijd aan
Tijdens een lange training van meer dan één uur kan de energievoorraad in je spieren uitgeput raken. Daarom is het van belang om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen wanneer je langer gaat lopen. Hierbij kun je denken aan brood, ontbijtkoek, een banaan of een mueslireep. Al deze producten bevatten koolhydraten. Precies waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Echter is het vaak lastig om te eten wanneer je aan het hardlopen bent. Daarom kun je ook een flesje isotone sportdrank tot je nemen. Dit geeft namelijk hetzelfde effect.
Noten
Noten zitten boordevol vitamine E en eiwitten. In 100 gram amandelen zit zelfs 20 gram eiwitten. Hierdoor worden de cellen in je lichaam beschermt en wordt jouw weerstand verhoogt. Daarnaast zorgt vitamine E voor het aanmaken van rode bloedcellen en spierweefsel.
Je kunt amandelen of andere noten makkelijk in je hardloopdieet inpassen. Zo kun je als tussendoortje een handje noten nemen of je strooit wat noten over je pasta, salade of kwark.
Drinken: je vochtniveau op peil
Voldoende drinken is misschien wel net zo belangrijk als de juiste voeding eten. Voor een hardlooptraining of –wedstrijd is het belangrijk om al wat te drinken zodat je vochtniveau op peil is. Hoe veel je moet drinken hangt af van jouw training en weersomstandigheden. Wanneer het warmer is, verlies je meer vocht en moet je dus ook meer drinken of dit te compenseren.
Na het hardlopen heeft je lichaam tijd nodig om volledig te herstellen. Voldoende drinken is hier dan ook een belangrijk onderdeel van. Je vochtbalans en de energievoorraad in je spieren herstellen zijn hierbij van belang.
Geniet van pure chocolade
Ben je op zoek naar een goede en lekkere traktatie voor jezelf na het hardlopen? Dan kun je pure chocolade met een gerust hart proberen. Dit zit namelijk vol flavonolen, een antioxidant. Verschillende onderzoeken suggereren dat pure chocolade ontstekingen vermindert en voor een lagere bloeddruk zorgt.
Energygels en –bars
Tijdens een langere hardloopwedstrijd of –training wil je natuurlijk optimaal presteren en geen honger krijgen. Om dit te voorkomen kun je één of meer energygels meenemen. Deze gels kun je zonder water innemen tijdens het hardlopen. Je ervaart een vol gevoel door het hoge gehalte koolhydraten.
Wat is jouw favoriete hardloopvoeding?
Ook interessant
-
Fit with Marit: Marathonpraat, nog één week
Over precies één week sta ik aan de start van de marathon in New York, dus vanaf nu is het menens: geen koffie en alcohol meer, koolhydraten stapelen en veel rusten. Mijn laatste trainingen, tips en mijn startnummer kun je in deze een-na-laatste marathonp -
Chocolademelk: wonderdrank voor hardlopers?
Is 'de chocomel van Mark Rutte' echt goed voor sporters? -
Hardlopen tijdens Corona virus periode
Waar let je op als hardloper terwijl het Corona virus door ons land raast? En wat als jouw sport, zoals voetbal of hockey, niet meer kan en je wilt gaan beginnen met hardlopen? Lees deze belangrijke tips!
6 reactie(s)
Reageer op deze blog
@bep je kunt hierbij denken aan brood, ontbijtkoek, een banaan of een mueslireep. Maar ook bijvoorbeeld kwark of eieren.
Als ik meer dan een uur hard loop, kom ik thuis en barst ik van de honger....wat kan ik dan het beste eten?
@Maaike dat klopt! Wanneer je koolhydraatarm eet gaat je lichaam efficiënter met zijn koolhydraatverbranding om. In de sportdietetiek noemen we dat “training-low”. Een tactiek die wordt toegepast om duursporters efficiënter met hun koolhydraatvoorraad te laten omgaan. Dat komt ten goede van hun prestaties. Uiteindelijk blijven koolhydraten wel de snelste en dus de meest effectieve vorm van energie! Alle top renners eten daarom ook meestal koolhydraatrijk.
Voorheen 'moest' ik direct wat eten na een loop, die noodzaak is er nu helemaal af. Gelletjes heb ik nooit geprobeerd eigenlijk... Ik heb het idee dat ik, nu ik koolhydraatarm (lchf) eet, veel langer kan lopen zonder behoefte te hebben aan extra voeding. Zelfs op een lege maag loop ik mijn rondjes zonder probleem. Zo fijn :-)!
@bas De gels die je in onze webshop vindt zijn allemaal goed om te gebruiken tijdens het hardlopen. Je kunt ook gels met extra cafeïne kiezen. De verschillende smaken hebben geen invloed om de efficiëntie van de gels.
Vraag , welk soort gel is het beste te gebruiken?