Naar het overzicht

Review: de On Cloudace hardloopschoen

Runnersworld Nederland
dinsdag 14 augustus 2018

In deze review lees je alles over de On Cloudace hardloopschoen. Deze schoenen zijn uitgebreid getest door Suzanne Brummel, Marit van @fitwithmarit en Monique van @runningwithmo. Benieuwd naar hun bevindingen?

Zoals ik (Marit van @fitwithmarit) eerder al vertelde wil ik meer gaan delen over de (hardloop)schoenen waarop ik loop. Ik mag voor verschillende merken regelmatig een nieuwe schoen testen en ik denk dat het voor jullie alleen maar fijn is wanneer ik mijn ervaringen hierover deel. De afgelopen weken mocht ik voor Runnersworld de “On Cloudace” hardloopschoenen testen. Wat ik ervan vind? Dat ga ik je vertellen!

De On Cloudace schoenen zijn voortgekomen uit een groepje van drie Zwitserse topsporters. Samen gingen zij op zoek naar ‘de perfecte schoen’. Terwijl ze bezig waren hebben ze zoveel mogelijk materiaal proberen weg te nemen, maar wel de demping proberen te houden. Dit hebben ze als eerste getest met bijvoorbeeld delen van tuinslangen (ja, echt!) onder een schoen te vestigen. Hierdoor wordt er gebruik gemaakt van lucht, wat zorgt voor een demping aan alle kanten van je voet. En juist, daar is de naam ook vandaan gekomen. Het lijkt namelijk alsof je op wolken loopt. Het is een ‘typisch Zwisters’ merk, wat staat voor degelijkheid en strakke vormen. Geen poespas, maar ‘serieus goed’.

Nu ik bezig ben met de voorbereidingen van de marathon in Berlijn, maak ik aardig wat kilometers en ik het liefst maak ik die op verschillende schoenen. Waar ik de marathon op ga lopen, daar ben ik nog niet over uit, maar deze schoenen maken zeker kans. Tot nu toe heb ik er een aantal intervaltrainingen en duurlopen op gedaan. Ik vind vooral de demping zo fijn! Zoals de schoenen ook doen lijken, is het echt alsof je de lucht in geveerd wordt. Het enige waarop je moet letten met zo’n zool, is dat er van alles onder komt te zitten! Dus na een run bij thuiskomst altijd even flink uitstampen, haha.

De schoenen die ik aan heb, zijn de vrouwenversie. De schoenen voor de mannen zien er ook tof uit! De On Cloudace hardloopschoenen zijn te krijgen bij iedere Runnersworld winkel en zijn inclusief een loopanalyse! Zo kun je goed zien of de schoenen passend zijn voor jou.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust in een reactie!

on cloudace

Hardloopschoenen testen

Als zogenoemde ‘online influencer‘ heb ik (Suzanne Brummel) het voorrecht om regelmatig de nieuwste producten op sportgebied te mogen testen. Zo krijg ik ook regelmatig een paar nieuwe hardloopschoenen opgestuurd. En word ik vaak uitgenodigd voor evenementen waar nieuwe hardloopschoenen worden gepresenteerd en waar ik ze meestal ook gelijk mag testen.

Omdat ik een fanatiek sporter ben is dat natuurlijk fantastisch. Ik ben altijd op de hoogte van de nieuwste trends op loopgebied, mag de gaafste modellen uitproberen en heb veel verschillende producten thuis waaruit ik elke workout kan kiezen.

Maar hierdoor ben ik ook gelijk een stuk kritischer geworden. Zeker op het gebied van hardloopschoenen! Mijn aller eerste paar hardloopschoenen kocht ik in 2013 van mijn zakgeld bij de Scapino in Epe!! Ja for real, niet eens een sportwinkel haha. Bestaat de Scapino überhaupt nog eigenlijk?

Nieuw merk op mijn lijst

Anyway, sindsdien heb ik heel wat hardloopschoenen geprobeerd en versleten. Op sommige liep ik door tot ze op waren, anderen heb ik na een aantal runs vervloekt. Want niet elke schoen loopt even fijn. Inmiddels staan er een aantal merken bovenaan op mijn lijstje van ‘favo hardloopschoenen’. En sinds een weekje staat er een nieuw merk in dit lijstje: ‘On‘ !

Zo’n twee maanden geleden werd ik benaderd door Runnersworld en On met de vraag of ik hun nieuwste hardloopschoen ‘de On Cloudace’ wilde testen. En daar hoefde ik niet lang over na te denken. Want ik kende het merk helemaal niet dus ik was enorm nieuwsgierig en benieuwd!

Inmiddels heb ik me goed laten informeren, heb ik zelf het een en ander gelezen over ‘On’ en heb ik de Cloudace goed kunnen testen. In dit artikel ga ik je daarover alles vertellen!

 

On

In 2010 startte het merk met de gedachte om de rensensatie volledig te vernieuwen en sindsdien is er veel veranderd. Maar de kernovertuiging van het merk, het vinden van meer plezier in het gevoel tijdens je run, vormt nog steeds de basis van On’s technologie vandaag de dag.

Hardlopen moet in de eerste plaats leuk zijn. En geen oefening tot zelfbeheersing. On wil mensen niet anders laten lopen dan dat ze van nature doen en willen dus geen schoenen maken die je bewegingen ‘corrigeren’. Maar ze laten je rennen hoe je rent. Uiteraard wel met demping, alleen wanneer je die nodig hebt.

On hardloopschoenen controleren je loopbewegingen niet met een stijve/vaste zool. In plaats daarvan bestaat de onderkant uit een team van wolkjes welke allemaal apart van elkaar kunnen reageren op jou individuele loopbeweging. De schoen past zich dus aan aan jou manier van lopen en niet andersom.

Eerste indruk

Toen ik de On Cloudace voor het eerst zag was ik eigenlijk nog meer benieuwd naar het merk en in het bijzonder deze schoen. Want hij zag er heel anders uit dan de meeste hardloopschoenen, met name vanwege de zool. Heel bijzonder. Verder viel het me op dat er niet heel veel focus op het uiterlijk van de schoen was gelegd in de zin van om hem hip te laten lijken. Maar de schoen is wel super mooi en professioneel afgewerkt (je ziet bijvoorbeeld geen stiksels of naden zitten). Voor de heren is de schoen overigens zwart. Je kunt variant voor heren hier bekijken.

Toen ik ze voor het eerst aantrok voelde het gelijk als een hele stevige schoen. Hij sloot goed aan om mijn voet maar de eerste stapjes voelde toch echt heel apart. Die wolkjes voel je dus echt zitten en dat voelt heel grappig. Alsof je op wolkjes loopt. Letterlijk en figuurlijk. Ik moest dus echt even wennen aan hoe deze schoen liep. En dan was ik enkel nog aan het wandelen.

Maar zodra ik startte met rennen op deze schoen voelde je de wolkjes eigenlijk veel minder, of op een andere manier kan ik beter zeggen. Ik voelde vooral een enorm fijne demping, een hele zachte en stevige demping.

Mijn eerste rondje op de On Cloudace was een rondje van 5 km en daarbij bevielen ze meer dan prima. Maar goed, een hardloopschoen kun je niet beoordelen na 1 run van 5km dus de afgelopen 2 maanden ben ik verschillende keren op de Cloudace op pad gegaan. Ik heb interval trainingen, langere runs en korte runs gedaan op verschillende ondergronden en bij verschillende weersomstandigheden.

Wat mij betreft zeker lang en vaak genoeg om dan nu deze review met jullie te delen.

 

Review

Ik vind de On Cloudace schoenen heel fijn lopen. Ze komen naar mijn mening het beste tot hun recht op de verharde wegen. Maar je kunt er ook prima mee over zand weggetjes lopen. De wolkjes waarop je loopt gaven me enerzijds het gevoel dat mijn voeten als het ware continue werden geknuffeld. Aan de andere kant zorgde die zachte demping er ook voor dat het je afzet een soort van boost geeft. Een soepele maar krachtige afzet dus. Wel moest ik er even aan wennen.

Ik kon mijn voeten fijn en goed afwikkelen in deze schoen en ik had het gevoel alsof de schoen me echt een handje (of voetje) hielp om mijn kracht om te zetten naar snelheid. De schoen voelt licht aan maar toch ook heel stevig. Daarom vond ik ze het fijnst tijdens de toch wel langere runs. Ze geven echt een stukje stabiliteit en dat vind ik fijn tijdens duurloopjes. Door het zwemmen heb ik flexibele enkels en knieën en daardoor heb ik dat stukje stevigheid in een hardloopschoen ook echt nodig.

Stabiele schoen

De On Cloudace heb ik dus ervaren als een stabiele, stevige schoen met een zachte demping. Maar het zijn zoals eerder gezegd geen speciaal ontwikkelde schoenen voor bijvoorbeeld mensen die naar binnen lopen of juist naar buiten. Als je benieuwd bent of je dat daadwerkelijk nodig hebt kun je altijd een loopanalyse doen bij een hardloopspeciaalzaak zoals Runnersworld. En wellicht kom je er dan achter dat dit model ook heel geschikt voor jou is.

Ik wil de On Cloudace dus nu vooral gaan gebruiken voor duurloopjes en trainingen boven de 8 km. Dat had ik in eerste instantie niet per se verwacht omdat de schoen wat zwaarder is dan de schoenen waarop ik normaal loop. Maar toch is het prettig vanwege de stabiliteit en het comfort. Dat maakt deze schoen voor mij een perfecte trainingsschoen. Tijdens wedstrijden zou ik toch gaan voor een lichtere schoen.

Ik heb overigens maat 37 in de schoenen en normaal gesproken draag ik altijd een maat 36 (in normale schoenen/sneakers). Maar als je ze ook wilt proberen zou ik altijd aanraden even te passen in een winkel. Of online meerdere maten te bestellen en de slecht zittende weer te retourneren.

Ik denk dat de On Cloudace voor heel veel getrainde hardlopers geschikt zou zijn en zijn prijs €199 meer dan waard is. Ik vind persoonlijk altijd dat met dit soort dingen de kwaliteit het belangrijkste is. En daarvoor betaal ik dan liever ietsje meer dan bijvoorbeeld voor een bepaald merk om maar met die merknaam te kunnen lopen terwijl de kwaliteit eigenlijk niet zo goed is.

on cloudace

Totaal beknopt oordeel:

  • Run comfort: Zeer hoog.
  • Pronatie: Neutraal.
  • Gewicht: 267 gram (iets zwaarder dan ik gewend ben).
  • Fijnste voor: Middellange afstanden (8-25 km).
  • Soort schoen: Stevige, stabiele trainingsschoen.
  • Uiterlijk: Bijzonder vanwege de zool. Stoer, simpel maar professioneel afgewerkt.
  • Blaren/voetpijn gehad: Nee.
  • Maat: Valt een maat groter dan je normale schoenmaat.
  • Aanrader: Zeker.
  • Prijs/Kwaliteit verhouding: Prima.

Kende jij het merk On al wel?  En zo ja, wat zijn jouw ervaringen met On? Wellicht andere modellen die ik ook eens zou moeten proberen? Of juist niet?

Liefs,xx
Suzanne

 

Al heel wat hardloopschoenzolen zijn vervaagd onder mijn voeten. Toch zat er niet veel variatie in, omdat ik vrijwel altijd op hetzelfde merk liep. Of zeg maar gerust: altijd. Maar daar is de laatste tijd verandering ingekomen. En dat is maar goed ook. Want hoe kan ik een eerlijke mening over een schoen geven als ik nooit wat anders probeer? Inderdaad, niet dus. De afgelopen maand kreeg ik van Runnersworld de kans de nieuwe schoenen van ON running te testen: de “ON Cloudace” hardloopschoen. Wat ik van deze schoen vind? Hoe ze rennen en of ik hier mijn halve-marathon van Eindhoven op ga lopen? Mijn mening lees je hier!

 

 

IMG_7534_highress_highres

LOPEN OP WOLKJES

Inmiddels zijn we er denk ik allemaal wel aan gewend, maar de eerste keer dat ik ON running schoenen zag moest ik toch even “wennen”. Ik vond de ribbels (zijn het ribbels?) aan de onderkant maar een beetje gek en was dan ook erg benieuwd waar dit precies goed voor was. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat deze door mij genoemde “ribbels” bedoeld zijn voor de optimale landing en afzet. Het zou werken als een soort vering, waardoor je na je landing hups de volgende stap alweer gezet hebt voor je überhaupt beseft dat je vliegt. En die gaten in de “ribbels”? Dat is simpelweg gewichtbesparing. Slim!

De nieuwe Cloudace hebben ook zo’n soort zool. De schoenen zijn gemaakt voor een zachte landing (vandaar de “wolkjes” dus) en zouden goede steun geven. Volgens ON is de schoen geschikt voor met name trainingen en voor het lopen op de weg. Goed om te weten, tijd om te testen!

IMG_8494_highress_highres

STEVIGE WOLKJES

Inmiddels heb ik een paar runs gedaan op deze schoenen. Wat mij het meeste opviel? Ik vind ze vrij stug. De zolen zijn redelijk stevig evenals de rest van de schoen. Het “lopen op wolkjes” is waar, maar dan zijn het wel stevige wolkjes zullen we maar zeggen (donderwolkjes?).

Of dit erg is? Absoluut niet. 

In mijn onderzoekje naar de Cloudace schoen zag ik dat ze zijn ontwikkeld om extra stabiliteit te geven. Dit verklaart meteen de iet wat stuggere behuizing van de schoen. Ik heb absoluut het gevoel dat ze mijn hardlooppootjes in het gareel houden en dat is fijn! Ook wat ze zeggen over de zool is niet gelogen. De landing is nog altijd zacht en door de vorm en demping rol je zo door in je volgende hardlooppas. Ideaal om snelheid te maken..

Ondanks dat de schoen eigenlijk bedoeld is voor op de weg, denk ik persoonlijk dat ze ook juist erg geschikt zijn voor onverharde paden. Hiermee bedoel ik niet meteen een heftige trail, maar wat dacht je van onverharde wandelpaden langs of door het bos? Zelf deed ik dit namelijk ook en de schoen heeft hier de ideale grip en stevigheid voor.

IMG_8567_highress_highres

CONCLUSIE

Mijn conclusie bestaat voor het belangrijkste deel uit drie woorden: stevig, vliegen & snel. Tja, die ON Cloudace hardloopschoenen bevallen mij wel. Ze bieden stabiliteit, genoeg vering en een goed tempo kan je met deze schoenen ook wel behalen. Of ik er mijn halve-marathon van Eindhoven op ga lopen? Dat blijft nog even spannend..

Heb jij deze schoenen al geprobeerd? Of zou je dat graag willen? Wat zijn jouw ervaringen? Mocht je nog andere vragen hebben over de schoen laat het mij dan vooral weten!

Liefs, Mo

Runnersworld Nederland

Of je nu net begint, of op professioneel niveau meeloopt, Runnersworld is dé winkel voor elke hardloper. De winkeleigenaren zijn zelf allemaal fanatieke hardlopers en of looptrainer en weten dan ook als geen ander hoe een hardloper beweegt.

10 reactie(s)

Reageer op deze blog

Runnersworld Nederland
Runnersworld Nederland

@marloes dat is vervelend om te horen! We adviseren je graag in de winkel welke schoenen het beste bij jouw looptechniek passen. Neem je dan ook je oude schoenen mee? Daar kunnen we veel uit opmaken.

Marloes
Marloes

Ik heb 2 paar cloudflyers gehad afgelopen 1,5 jaar. Ik vind de levensduur echt tegenvallen. Na 700 km is de demping echt zwaar verslechterd en bij mijn 1e paar waren ook de zijkanten van de schoen kapot (gaten erin) Ik ben een neutrale loper en 57 kilo dus de schoen heeft weinig te lijden wat dat betreft. Voor 160 euro mag je dan toch echt wel meer verwachten. Ze lopen echt geweldig, maar prijs / kwaliteit is ronduit slecht. Ik ben weer toe aan nieuwe schoenen maar denk geen On voor mij meer, mits ze 50% korting geven.

Runnersworld Nederland
Runnersworld Nederland

@ellen Leuk om te horen dat je fijn op de schoenen loopt. Je kunt het beste terug gaan naar de Runnersworld winkel zodat we in de winkel kunnen kijken naar een oplossing :)

Ellen
Ellen

Super schoen je loopt er zeker heerlijk op maar ik alleen korte afstanden (10km) helaas, zou er graag lange afstanden op willen lopen maar idd slijtage is dan enorm. vorig jaar februari 2017 kennis mogen maken met ON maar na 4 maanden was er aan de binnenkant bij de hiel slijtage en liep ik (bloed)blaren Na goede service van RunnersWorld wel nieuwe mogen uitzoeken maar helaas einde van het jaar hetzelfde geval ... ben blij te lezen @jeroen dat jij dit ook kent dacht echt dat het aan mij lag... wat is nu jouw oplossing????? Ik zit wederom weer met schoenen met kapotte hiel...:-((

Runnersworld Nederland
Runnersworld Nederland

@jeroen Je kunt altijd even langs één van onze winkels gaan om er naar te laten kijken. Na 7 weken slijtage is natuurlijk niet de bedoeling!

jeroen de groot
jeroen de groot

Vanaf 19 juni begonnen met lopen op de ON Cloudace hardloopschoenen. Ze doen wat ze beloven. Ideale schoen maar ben het met 1 van de vorige gebruikers eens. Ze slijten erg hard ( bij mij in de binnenkant hielsectie - na 7 weken al gaten in hiel ). Ze passen goed en heb niet het idee dat ik in de schoen beweeg of dat er wrijving is. Materiaal is gewoon kwetsbaar. Dit heb ik bij mijn vorige loopschoenen niet meegemaakt.

Runnersworld Nederland
Runnersworld Nederland

@sven iedere hardloper is natuurlijk uniek en daar past dan ook niet elk paar hardloopschoenen bij. Vervelend dat je een slechte ervaring hebt opgedaan met On. We helpen je in één van de winkels graag met een loopanalyse om de juiste hardloopschoenen samen met jou te bepalen.

Sven
Sven

Ik heb nu ruim 800km gelopen op mijn eerste paar ON (Cloudflow) en op zich liepen ze lekker maar ik ga ze niet nog een keer kopen. Ze zijn alleen geschikt voor op de weg, in het bos blijft er van alles tussen zitten (dennenappels, stokjes, steentjes). Daarnaast slijten ze heel snel, sneller dan de andere merken waar ik op gelopen heb. Na 600km was de zool echt wel versleten en was de demping uit veel van de “wolkjes”. Niet voor herhaling vatbaar dus.

Runnersworld Nederland
Runnersworld Nederland

@bart Wat leuk om te horen! Fijn dat je zo enthousiast bent.

Bart Bezembinder
Bart Bezembinder

Ik loop ook op On Cloudace en ik ben erg enthousiast over deze schoen. Ze zitten heerlijk stevig, demping is perfect en heb zelfs het gevoel dat je er daadwerkelijk meer snelheid mee kunt maken (maar dat laatste is slechts een gevoel) . Vergelijk ik ze met mijn Hoka Clifton schoenen, dan kies ik uiteindelijk voor de On's vanwege de stabiliteit.

Deze website maakt gebruik van cookies

Om u een optimale gebruikerservaring te bieden op onze website en voor het tonen van relevante advertenties, maakt Runnersworld gebruik van cookies door: Google Analytics, Youtube, Facebook, Twitter, Hotjar, AddThis en vergelijkbare technieken, die door Runnersworld of derden worden geplaatst. Door op “Accepteer cookies” te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies.
Meer informatie over deze cookies vindt u op onze cookieverklaring.

Accepteer cookies Doorgaan zonder cookies