Naar het overzicht

Review: ASICS GEL-Nimbus 21 en GEL-Kayano 26 hardloopschoenen

Runnersworld Nederland
maandag 22 juli 2019

Marcel van Runnersworld Rotterdam Centrum en Bas van Runnersworld Amsterdamse Bos hebben de nieuwste ASICS hardloopschoenen getest, namelijk de GEL-Nimbus 21 en GEL-Kayano 26. 

Marcel Gelton (40), loopt gemiddeld 55 tot 60 kilometer per week

De ASICS Nimbus 21: een blijvertje

Hij wil zich als eigenaar van Runnersworld Rotterdam eigenlijk niet vastpinnen op één merk. “Brooks, Saucony, allemaal merken waar ik geregeld ook op loop. Maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik in mijn persoonlijke schoenenkast toch vooral de ASICS Kayano pak om te trainen. Als ik voor een wedstrijd op pad ga, worden het meestal mijn ASICS DS Trainer. Ja, dan lijkt het er toch verdacht veel op dat ik een ‘ASICS-man’ ben.”

Met een gemiddelde trainingsweek van zo’n 60 kilometer pakt Marcel (40) in de zomer veelal de wat kortere wedstrijdafstanden mee. “Ik doel dan op een 10 kilometer op de weg, maar trek ook de spikes nog wel eens aan voor een 3000 meter op de baan. In de winter worden de afstanden langer en dan wordt ook de marathon er bij gepakt.” Voor deze test heeft Marcel zo’n 150 kilometer gelopen op de ASICS Nimbus 21. “Dat was een prima match. Het is een schoen waar ik voor de demping zelfs de maximale score van een 10 heb aangevinkt. Tijdens deze test heb ik voornamelijk duurlopen gedaan. Daar zaten wel tempowisselingen in, maar echte snelheidsimpulsen heb ik niet gedaan. Voor de duurlopen is deze neutrale schoen al jaren een topmodel. Ik had al ervaring met de voorganger, de Nimbus 20. Ook deze opvolger kent weer de goede pasvorm en de al aangehaalde demping. Persoonlijk hou ik van zachte schoenen, mits ze niet té zacht worden. Dat is hier zeker niet van toepassing. Bij het aantrekken van deze schoen heb je ook direct het gevoel dat je een goede beschermende schoen aan je voet hebt zitten. Ja, het is een blijvertje.”

Voor zijn wedstrijden kiest Marcel voor een iets stijvere schoen. “Als je snelheid wilt maken is teveel demping niet wat je wilt. Met een wat stuggere schoen voorkom je dat. Maar dat geldt echt alleen voor wedstrijden, je maakt natuurlijk veel meer trainingskilometers dan wedstrijdkilometers. Dan is de Nimbus 21 met de goede pasvorm en grondcontact een topper. Met al mijn rapportcijfers bijeen kom ik op een gemiddelde van een negen.”

Is er dan nog wat aan te merken op zijn testschoenen? “Eigenlijk niet veel. Ik vind het uiterlijk met de fijne kleuren erg mooi. Wel zou er een wat modernere uitstraling aan de schoen gegeven kunnen worden met bijvoorbeeld een mooier bovenwerk. Daarnaast zie je dat andere merken al wat meer inzetten op duurzaamheid. Daar wordt al wat vaker gerecycled materiaal gebruikt. Dat zou een klein pluspunt kunnen zijn, maar dat doet niets af aan de hoge score die deze schoen verdient.”

Bas Stigter (32),loopt gemiddeld 80 tot 100 kilometer per week

De ASICS Kayano 26: een dikke 8

Als wedstrijdloper kiest Bas Stigter (32) voor een andere schoen, maar de schoen die hij wekenlang heeft getest stemt hem vooral positief. De eigenaar van Runnersworld Amsterdamse Bos geeft de ASICS Kayano 26 dan ook een dikke acht als rapportcijfer. “Voor mij is dit niet direct de schoen waarmee ik mijn wedstrijden zou gaan lopen, maar als je veel kilometers maakt is deze schoen prima. Ik ben zelf geen ‘ASICS-loper’, maar dit type vind ik wel fijn. Met name op mijn wat langzame testlopen durf ik zelfs wel te stellen dat ze heerlijk zitten en lopen.”

De loper van Loopgroep Aart Stigter (vader), onlangs nog goed voor een snelle 10 kilometer in 31 minuten, heeft zijn Kayano’s op verschillende manieren getest. “Er zijn zeker wel tien serieuze trainingen op uitgevoerd. Dat waren afwisselend langzame en snelle lopen. Zoals gezegd, bij de langzame lopen is met name de stabiliteit en de directheid erg prettig. Ze zijn niet te zacht, wat ik vooral prettig vond bij de testlopen hier op de onverharde ondergrond  in het Amsterdamse Bos. De steun en het grondcontact scoren bij mij ook hoog. Nog beter vind ik de steun en de correctie van deze schoenen. Dat levert alles bij elkaar een uitstekende score op. Overigens heb ik er niet alleen maar testlopen op gedaan, ik draag ze ook gewoon als ik aan het werken ben in mijn winkel.”

Voor zijn wedstrijden kiest hij nog steeds voor zijn adidas Takumi Sen, maar voor trainingen heeft de Kayano op hem een goede indruk gemaakt. “Het feit dat ik geen verbeterpunten op kan noemen zegt wel wat. Het is absoluut een blijvertje voor het grote publiek. Het model is volgens mij ook breed inzetbaar. Je kan er tussen de vijf kilometer en de marathon prima mee uit de voeten. Ook zien ze er mooi uit. Misschien het minst belangrijk als het gaat om de aankoop van een paar schoenen, maar ik geef dit model voor het uiterlijk toch het op één na hoogste cijfer. Nu train ik nog gemiddeld 80 tot 100 kilometer in de week voornamelijk op mijn Mizuno Riders, maar deze ASICS zouden ook voor mijzelf een goede trainingsschoen kunnen worden.”

Runnersworld Nederland

Of je nu net begint, of op professioneel niveau meeloopt, Runnersworld is dé winkel voor elke hardloper. De winkeleigenaren zijn zelf allemaal fanatieke hardlopers en of looptrainer en weten dan ook als geen ander hoe een hardloper beweegt.

0 reactie(s)

Reageer op deze blog

Deze website maakt gebruik van cookies

Om u een optimale gebruikerservaring te bieden op onze website en voor het tonen van relevante advertenties, maakt Runnersworld gebruik van cookies door: Google Analytics, Youtube, Facebook, Twitter, Hotjar, AddThis en vergelijkbare technieken, die door Runnersworld of derden worden geplaatst. Door op “Accepteer cookies” te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies.
Meer informatie over deze cookies vindt u op onze cookieverklaring.

Accepteer cookies Doorgaan zonder cookies