Naar het overzicht

Het hardloopverhaal van: Rob

Runnersworld Nederland
vrijdag 24 januari 2020

In november 2017 ben ik gaan bootcampen omdat ik mij echt niet meer fit voelde. De eerste 5 keer ging ik helemaal kapot (halverwege al), maar sindsdien werd ik steeds fitter. Voorheen liep ik een keer per drie maanden een rondje. Ik vond hardlopen wel leuk, maar ook niet echt. En de laatste tijd kreeg ik ook last van mijn rechterheup en linkerknie. Dat was plots voorbij toen ik fitter was door het bootcampen. Tegelijkertijd waren meerdere collega’s en vrienden zich aan het voorbereiden op de marathon Rotterdam van 2018. Ik vond het erg leuk om hun enthousiaste verhalen te horen en ben toen wel een beetje met het hardloopvirus aangestoken.

In april 2018 liep ik inmiddels een keer per week en nam ik mij voor om de marathon Rotterdam 2019 te gaan lopen! Gestaag bouwde ik mijn afstanden op en al redelijk snel liep ik elke zondagochtend een halve marathon. In 2019 ben ik echt volgens het schema gaan lopen voor de marathon en toen ben ik dus begonnen met het 2-3 keer per week hardlopen. In het begin was dat erg zoeken en wennen en uiteindelijk was mijn voorbereiding op de marathon Rotterdam toch niet optimaal. Mijn prestatie tijdens de wedstrijd was dat ook niet; vanaf de 35km heb ik krampen gehad, paar stukken moeten wandelen en geëindigd in 3:52,31. Een respectabele tijd, maar ik voelde dat het veel beter kon. Enerzijds was ik klaar met de marathon omdat het zoveel pijn gedaan had, maar ik miste het hardloopritme al snel en binnen twee weken heb ik mijn ingeschreven voor de marathon Eindhoven in oktober 2019. En nu was de voorbereiding wel goed: mijn lijf was gewend aan het drie keer lopen per week. Ik was meer gewend aan de lange afstanden. Ik heb mijn trainingen beter opgebouwd, de laatste week beter getaperd en op de dag zelf beter gegeten. Ik ging voor 3:35, liep precies volgens schema en eindigde in 3:34,06. Heerlijk! Het voelde als revanche op mijzelf, als een bevestiging dat ik inderdaad sneller kan lopen en het toonde ook zo duidelijk aan hoeveel je jezelf kan verbeteren. 18 minuten in 6 maanden tijd. Keiharde feiten.

En dan nog een paar feiten waarmee ik mijzelf echt verbaasd heb: op 4 november 2018 liep ik de halve marathon in 1:40 uur. In november 2019 in 1:28 uur! En in december ben ik erin geslaagd om de 15km te lopen binnen het uur (59:59!). Ik blijf het bizar vinden hoeveel je jezelf kan verbeteren in het hardlopen.

2019 is voor mij dus het jaar dat ik ECHT ben gaan hardlopen. Meerdere keren per week lekker in mijn eentje lopen. Ik verbaas mij er soms over hoeveel ik hier uit haal. Ik krijg veel energie van het lopen. Het helpt mij om mijn hoofd te legen na werk, kids ophalen, eten geven, douchen en naar bed brengen van de kids. Ik vind het echt heerlijk om dan in mijn eentje naar buiten te gaan, muziek op en gewoon even te lopen. Soms denk ik nergens aan en soms herleef ik de hele dag.

Ik ben nu 35 en ik heb dus sinds dit jaar een nieuwe passie. Het hardlopen staat inmiddels behoorlijk centraal. Ik geef er makkelijk drank voor op en ga ook op tijd naar bed. Ik wil gewoon fit zijn.

Wat mij de afgelopen twee jaar het meest verbaast heeft is wat een grote impact het heeft op je geest op het moment dat je goed in je goed in je vel zit. Als ik nu in de spiegel kijk dan zie ik een afgetraind lijf. Uiteraard zijn er heel veel mensen veel gespierder en er zijn heel veel mensen die veel sneller hardlopen dan ik. Maar ik ben heel tevreden met hoe mijn lijf eruit ziet. Elke ochtend en elke avond zie ik dat en voel ik mij weer goed over mijzelf. Elke dag.

En dat heeft best impact. Voor november 2017 dacht ik op die momenten altijd dat ik iets minder spekkie op de buik moest hebben en dat ik iets gespierder moest worden. En laten we eerlijk zijn; hoeveel mensen zijn echt tevreden met hun lijf? Het is een grote rijkdom om zo goed in je vel te zitten dat je je echt goed voelt over jezelf. Het is lastig over te brengen op mensen die (nog) niet regelmatig sporten/hardlopen, maar dat gevoel van trots, fysieke kracht en mentale rust gun ik echt iedereen!

Runnersworld Nederland

Of je nu net begint, of op professioneel niveau meeloopt, Runnersworld is dé winkel voor elke hardloper. De winkeleigenaren zijn zelf allemaal fanatieke hardlopers en of looptrainer en weten dan ook als geen ander hoe een hardloper beweegt.

0 reactie(s)

Reageer op deze blog

Deze website maakt gebruik van cookies

Om u een optimale gebruikerservaring te bieden op onze website en voor het tonen van relevante advertenties, maakt Runnersworld gebruik van cookies door: Google Analytics, Youtube, Facebook, Twitter, Hotjar, AddThis en vergelijkbare technieken, die door Runnersworld of derden worden geplaatst. Door op “Accepteer cookies” te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies.
Meer informatie over deze cookies vindt u op onze cookieverklaring.

Accepteer cookies Doorgaan zonder cookies