Naar het overzicht

Hardlopen, 'hoe heurt het eigenlijk?'

Runnersworld Nederland
vrijdag 08 mei 2020

Het is in deze tijd extra belangrijk om een goede weerstand te hebben. Sporten is een van de meest efficiënte manieren om dat te doen. Mits op de juiste manier, dus goed gedoseerd, kan het de kans op een virale luchtweginfectie met 50 procent verlagen. Hardlopen is de meest eenvoudige en toegankelijke sport en het is niet voor niets dat je zoveel mensen ziet lopen op dit moment. Maar 'hoe heurt het eigenlijk?', dat hardlopen?

Hardlopen kan altijd en overal. En je kunt het bovendien alleen doen. Ideaal dus in deze coronatijd. En het is ook nog eens efficiënt. Het kost relatief weinig tijd. Toch zal het voor beginnende lopers lastig zijn om te bepalen hoe ze het lopen het beste kunnen aanpakken. We hebben de basisregels voor je op een rijtje gezet.

  1. De basis - hoe train je
  2. Gedrag tijdens hardlopen
  3. Uiterlijk en outfit
  4. Challenges - hoe vermaak je jezelf
  5. De 10 geboden

 

DE BASIS - HOE TRAIN JE

Laten we beginnen met de inachtneming van de regels van het RIVM. Het is toegestaan om buiten te sporten en het wordt door het kabinet ook aangemoedigd om te gaan lopen of te fietsen om je conditie op peil te houden. Houd hierbij alleen de afstand tot anderen in acht.

En hoe bouw je je trainingen nu op? De meest gemaakte fout is te veel en te hard trainen. Je hoeft niet uitgeput thuis te komen na een rondje hardlopen. Je hoeft ook niet te proberen om iedere dag het record op je vaste rondje te verbreken. Vermoeidheid en blessures liggen dan op de loer. Iedere dag afzien is ook niet leuk. De lat ligt iedere dag hoger en de kans dat je niet uit je stoel komt wordt dus steeds groter.

Regelmaat en variatie zijn de sleutelwoorden. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het gaat om regelmaat in de frequentie en variatie in de trainingen. Maak het hardlopen onderdeel van je agenda. Maak die tijd vrij voor jezelf. En zeg tegen iedereen die daar bezwaar tegen maakt, dat het een investering met hoog rendement is. Je bent een productievere werknemer, een vrolijkere ouder en een liefdevollere partner. Voor wat betreft de variatie, loop niet iedere keer dezelfde ronde. En je hoeft ook niet meteen een half uur aan een stuk te lopen. Bouw wandelpauzes in. Dat voelt in het begin misschien raar, maar alle lopers doen het. Je wordt er namelijk beter van. Dit soort intervaltrainingen zijn onderdeel van ieder hardloopschema. Een dergelijk schema is sowieso aan te raden. Deze kun je eenvoudig vinden op onze hardloopschema pagina.

GEDRAG

Nu weten we hoe we het moeten aanpakken, maar daarmee is de vraag 'hoe heurt het eigenlijk?' nog niet helemaal beantwoord. Want hoe gedragen we ons als hardloper. Als we beginnen met lopen willen we er natuurlijk ook een beetje bij horen. Wat is de etiquette van het lopen?

Die is gelukkig vrij eenvoudig. Hardlopen is de meest toegankelijke sport die er is. En ook de meest inclusieve sport, iedereen is welkom. Ben je wel eens naar een evenement gaan kijken? Jong en oud, blank en gekleurd, man en vrouw, iedereen staat aan de start. En dat zie je niet alleen tijdens evenementen. Lopers groeten als ze elkaar tegenkomen. Dat hoeft overigens niet uitbundig, een subtiel knikje of handgebaar is voldoende. Het is een kleine moeite en geeft je allebei het gevoel van verbondenheid. Je snapt elkaar.

En wil je er echt bij horen, dan is er slechts één andere regel. Hardlopers rennen niet! Althans, ze praten er niet op die manier over. Een loper zal nooit zeggen dat hij een stukje gerend heeft. En al helemaal niet dat hij gehold heeft. Hardlopers lopen.

Verder zijn er weinig regels. Er wordt wel eens gesteld dat lopers niet met oortjes lopen, maar dat was misschien vroeger zo. Tegenwoordig zie je genoeg mensen die met oortjes lopen om naar muziek of een leuke podcast te luisteren. Zorg er, voor je eigen veiligheid, dan alleen voor dat je het verkeer nog hoort en alert blijft voor wat er om je heen gebeurt. Ga dus niet met van die grote headphones lopen, die je oor helemaal afsluiten.

In het verkeer hou je je uiteraard aan de geldende verkeersregels. Er is veel discussie over aan welke kant van de weg of het fietspad je nu moet lopen, ook onder lopers. Er zijn geen vaste regels voor, maar over het algemeen is het gebruikelijk om buiten de bebouwde kom aan de linkerkant te lopen, dus tegen het verkeer in. En loop je nu op het fietspad of op het trottoir? Ook daar is geen eenduidig antwoord op. Kies daarom de minst drukke plek op, dat leidt het minste af.

UITERLIJK & OUTFIT

Erbij horen betekent niet alleen dat je weet hoe je je moet gedragen, maar ook hoe je eruit ziet. Maar ook qua dresscode valt het enorm mee. Je kunt in feite tegenwoordig al niet meer spreken van dé hardloper. Er is sprake van verschillende subculturen en die hebben allemaal hun eigen gebruiken. Zo heb je de trailrunner, die de smalle paadjes in de natuur op zoek. Dat is de avonturier die zorgt dat hij zijn eigen bevoorrading meeneemt. De trailrunner is vaak te herkennen aan de drinkzak op zijn rug, de cap of bandana en trailschoenen met grof profiel. De zogenaamde urban runner houdt juist van de uitdagingen, zoals bruggen en trappetjes, die de stad te bieden heeft. Deze loper is vaak te herkennen aan zijn tight met daarover heen een baggy short en zijn headphones. En dan zijn er nog de fitgirls, de fun runners, obstacle runners, ultralopers, traditionele atleten en ga zo maar door.

Eigenlijk is er geen duidelijke dresscode onder lopers. De gesoigneerde wielrenner met zijn helm die bij de kleur van zijn kleding past en de juiste lengte sokjes kennen we in het hardlopen niet. Het meest in de buurt hiervan komt een enkele serieuze atleet die nog wel eens zijn benen wil scheren. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen mooie loopkleding op de markt is. De laatste jaren zie je steeds meer oog voor detail in de kleding en de opkomst van producten zoals bijzondere sokken en caps waarmee je je kunt onderscheiden. Eigenlijk geldt er op het gebied van kleding maar één regel. Je kunt dragen wat je wilt, maar zorg voor goede schoenen. Hardlopen in een voetbalshirt is ok, maar op tennisschoenen is not done. Niet omdat het er niet uit zou zien, maar omdat het niet verstandig is. De schokbelasting bij het hardlopen geeft een flinke impact op je fysieke gestel, vooral op je spieren en pezen. Het is daarom belangrijk om schoenen te hebben met voldoende demping en stabiliteit.

 

CHALLENGES - HOE VERMAAK JE JEZELF

En tot slot mogen we de digitale etiquette niet vergeten. Want wat niet op Instagram staat, is niet gebeurd. Dat geldt voor je hardlooprondje ook. Zorg dat je je telefoon meeneemt of een sporthorloge zodat je na afloop de welverdiende likes in ontvangst kunt nemen. Iedere loper doet het natuurlijk voor zichzelf maar een beetje digitaal applaus is altijd wel lekker. Instagram is uiteraard goed, maar als je er echt bij wilt horen mag Strava niet ontbreken. Strava is een soort Facebook voor lopers en fietsers. Alleen likes heten er kudos, maar voor de rest lijkt het in eerste instantie hetzelfde.

Als je wat verder kijkt biedt Strava echter heel wat meer mogelijkheden. Je kunt deelnemen aan digitale challenges waarbij je wordt uitgedaagd om bepaalde afstanden af te leggen in een bepaalde periode. En andere lopers hebben voor jou al tientallen segmenten, bijvoorbeeld een stuk fietspad of een rondje in het park, uitgezet bij jou in de buurt. De tijden van iedereen die daar voorbij komt worden bijgehouden. Je kunt kijken hoe hoog je in het klassement kunt eindigen of je eigen record proberen te verbreken. Vergeet niet onze Strava club te joinen!

Hardlopen is steeds digitaler geworden en deze coronatijd heeft dat alleen maar versterkt. Nu er geen evenementen georganiseerd mogen worden, kiezen de organisaties ervoor om lopers de kans te bieden om hun evenement virtueel te lopen. Ze bieden soms zelfs een medaille als je het virtuele evenement weet te volbrengen. Kijk eens op de website van een evenement bij jou in de buurt.

 


DE 10 GEBODEN

1. Loop solo en houd afstand tot anderen
2. Loop regelmatig en bouw variatie in je trainingen in
3. Maak gebruik van een trainingsschema
4. Genieten mag, het hoeft niet altijd hard
5. Wees alert op de weggebruikers om je heen
6. Houd je aan de verkeersregels
7. Groet elkaar!
8. We rennen niet, maar we lopen
9. Draag wat je wilt, maar zorg voor goede hardloopschoenen
10. Wat niet online gedeeld wordt, is niet gebeurd


 

Vind jij dat er nog dingen missen in dit overzicht? Deel ze hieronder in de reacties! :)

Runnersworld Nederland

Of je nu net begint, of op professioneel niveau meeloopt, Runnersworld is dé winkel voor elke hardloper. De winkeleigenaren zijn zelf allemaal fanatieke hardlopers en of looptrainer en weten dan ook als geen ander hoe een hardloper beweegt.

21 reactie(s)

Reageer op deze blog

pieter
pieter

ik ga wel altijd rennen, doei!

Harry
Harry

De kant waar je loopt is wel cruciaal. Ik loop vooral op fietspaden. Helaas teveel fietsers als Raul. Kop naar beneden en trappen. Of appende fietsers. Nu zie ik ze en kan ik ze met een schreeuw bij de les krijgen. Om niet aangereden te worden, is links lopen voor mij het meest veilig. Grappige is wel weer dat fietsers dat weer irritant lijken te vinden en proberen zo vlak mogelijk langs je heen te gaan. Maar goed. Zo veel mensen zoveel meningen, dus een regel zou het voor iedereen makkelijk maken. Relaxed lopen zonder scheldpartijen toch het leuke. Ook zonder je data aan Strava te geven.

Raul
Raul

Links houden is meestal zowel onnodig als minder veilig!! Tegemoet komend verkeer nadert veel sneller dan het achteropkomende. Dus minder tijd om te anticiperen. Wel belangrijk is het om iets kleurrijks in de outfit te hebben. In donker uiteraard reflektie, licht. Verder per geval beoordelen. Op een fietspad lopen is naar ik aanneem tegen de 'regels'. (voetganger/fietser combi stroken komen vgns mij alleen buiten NL voor) Als hardloper, hardfietser (ook in aero positie, blik standaard naar beneden en maar x keer/min naar voren!!!), automobilist en 60+er ben ik grondige kenner vd materie!!

Sander de Graaf
Sander de Graaf

Regel 10 moeten we denk met een knipoog en een korreltje zout nemen. Wel weet ik uit ervaring dat het mensen motiveert als ze zien dat mensen om hen heen aan het hardlopen zijn. Het links of rechts lopen is ook bij wet niet bepaald. Ik vind het fijn km links te lopen, dit komt mede doordat waar ik hardloop veel wielrenners voorbij komen. Zij kunnen dan zelf zien of ze er langs kunnen i.v.m. tegenliggers.

Michael
Michael

Runners world weet mij al jaren te motiveren om steeds weer uit mijn stoel te komen.

Roadrunner
Roadrunner

Volgens mij volstaan 8 geboden. Kick nummer 8 en 10 maar in het lijstje. Beide onzin. Noem het zoals je wilt en van (a)sociale media ga je niet harder lopen

Inge
Inge

Ik sluit me ook aan bij Ed. Je doet het inderdaad voor je zelf en niet voor iemand anders. Ik loop buiten de bebouwde kom altijd tegen het verkeer in. Dan kan in nog uitwijken mocht een automobilist mij niet hebben gezien. Ik zorg echter wel altijd voor goed opvallende bovenkleding. Bij donker weer ook altijd reflectiekleding aan!! (Bij mij zijn nagenoeg alleen maar landweggetjes zonder trotoir of fietspad). Binnen de bebouwde kom zou ik gewoon in de rijrichting van het verkeer lopen. Daar zijn meestal fietspaden of trotoirs om te kunnen lopen.

Mathé
Mathé

Ik sluit me helemaal aan bij de reactie van Ed wat betreft de zin "wat niet online staat is niet gebeurd".

Roma Posthuma
Roma Posthuma

Ik vind wel dat er een soort dresscode moet zijn. Want als ze hardlo appen en vooral aan e n zonder t-shirt aan in de stad v vind ik geen gezicht. Dit geld ook voor fietsers, vooral binnen de bebouwde kom in de stad.

Roma Posthuma
Roma Posthuma

Ik vind wel dat er een soort dresscode moet zijn. Want als ze hardlo appen en vooral aan e n zonder t-shirt aan in de stad v vind ik geen gezicht. Dit geld ook voor fietsers, vooral binnen de bebouwde kom in de stad.

Ed
Ed

Ben blij dat er eindelijk iemand is die de regels eens uitlegt! Echter de zin”wat niet online staat is niet gebeurt”, vind ik wel een boude bewering! Immers je doet het voor jezelf.

Ed
Ed

Ben blij dat er eindelijk iemand is die de regels eens uitlegt! Echter de zin”wat niet online staat is niet gebeurt”, vind ik wel een boude bewering! Immers je doet het voor jezelf.

Christy
Christy

Wat een leuk geschreven blog. Veel loop plezier en stay safe.

Wouter
Wouter

Wat ook erg belangrijk is, dat je in donkere tijden van het jaar ook goed zichtbaar bent. Als het kan doe dan een reflectie jasje aan.

Marly
Marly

Dat mannen eerder groeten dan vrouwen, dat herken ik. Vraag me ook af waarom dat zo is. En ik weet ook nooit aan welke kant ik nu het beste kan lopen. Als ik andere lopers tegen kom loopt de een aan de ene kant en een ander weer aan de andere kant. Zelf loop ik het liefst gewoon rechts.

Elise
Elise

Ik loop rechts! Ik ga namelijk ongeveer net zo snel als een langzame fietser. Een langzame fietser gaat ook niet opeens tegen het verkeer in, dat is niet handig. En altijd groeten en lachen, gezellig! Het liefst zou ik iedereen een high five willen geven, maar ook dat is niet handig.

Sietze
Sietze

Er zijn gewoon officiële verkeerds regels waar je moet lopen.

Yvette
Yvette

Dat elkaar groeten valt tegen. Mannen groeten eerder dan vrouwen. Geen idee waarom. Ik loop links. Kan ik de appende fietser beter in de gaten houden.

Gerard
Gerard

Wat vreemd om niet over hollen en rennen te mogen spreken als geoefende loper. Ik mag graag variëren tussen hollen, rennen, hardlopen, lopen en gooi er soms zelfs 'joggen' tegenaan om de gemoederen op te doen lopen ;-)

Peter
Peter

Over het aan welke kant van de weg lopen. Als getrainde loper loop ik tussen de 12 en 14 km/uur, afhankelijk van het doel. Ik loop op snelheden die je ook bij fietsers aantreft, ik gedraag me dan ook als fietser. Verlichting wit voor rood achter en op tijd de hand uitsteken. Ik loop dus rechts. In tijden van Corona ideaal, een tegenligger heeft geen last en een inhaaler kan wachten. Loop je links, dan moet je op sommige smalle paden stoppen of de berm in. Niet ideaal dus.

Loes
Loes

Ook 'avant corona' waren er zat 'renners die niet groeten', maar dat is misschien omdat hippe Rotterdamse hipstertjes dat uncool vinden ;-) Online niet gedeeld of een GPS die niet klopt zijn inderdaad echt jammer (zacht uitgedrukt) ;-P leuk stuk, enjoy!

Deze website maakt gebruik van cookies

Om u een optimale gebruikerservaring te bieden op onze website en voor het tonen van relevante advertenties, maakt Runnersworld gebruik van cookies door: Google Analytics, Youtube, Facebook, Twitter, Hotjar, AddThis en vergelijkbare technieken, die door Runnersworld of derden worden geplaatst. Door op “Accepteer cookies” te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies.
Meer informatie over deze cookies vindt u op onze cookieverklaring.

Accepteer cookies Doorgaan zonder cookies