Naar het overzicht

Fit with Marit: Marathonpraat, nog 5 weken

Runnersworld Nederland
maandag 02 oktober 2017

De tijd vliegt sneller dan ik wil! Nog maar 5 weken en dan is het zover: de New York marathon! Ik heb nog lang niet het gevoel dat ik hier klaar voor ben. Vorige week praatte ik je bij over mijn zeurende knie en vertelde ik over hoe ik hardlopen met mijn voeding combineer. Vandaag ga ik daar nog wat dieper op in!


De afgelopen twee weken ben ik namelijk verschillende soorten gelletjes aan het uittesten. Nog nooit eerder gedaan, maar jakkes, dat is echt wennen! De smaakt valt op zich wel mee, maar de substantie voelt heel vies aan. Ik merk wel ik ze met de keer minder vies vind, dus het is denk ik een kwestie van wennen. Ben ik hier de enige in?

Waarom ik die gelletjes dan neem? Omdat ze super handig zijn tijdens het rennen. Je lichaam kan prima een uur hardlopen aan, maar daarna is het goed om je vocht en koolhydraten weer aan te vullen voor de energie. Voor snelle energie kun je kiezen voor een banaan of een reep, maar tijdens het hardlopen gaat eten wat lastiger. Zo’n gelletje is dan een goede uitvinding: een flinke energy-boost in vloeibare vorm.


Bij Runnersworld hebben ze me van alles vertelt over de gelletjes. Ik heb twee vormen meegekregen: ‘hypertoon’ en ‘isotoon’. Bij een hypertone gel is de concentratie van de deeltjes (bijv. koolhydraten en zout) heel hoog. Bij deze gel is het belangrijk het met water te nuttigen, zodat het beter opneemt. Mij is aangeraden met deze gels te beginnen tijdens de marathon. Na 50 minuten één, 40 minuten later weer en 30 minuten later weer.
Daarna is het de bedoeling om door te gaan met de isotone gel. Vrijwel hetzelfde als hierboven, maar dan met meer vocht, waardoor het makkelijker en sneller opneemt. Iets wat je in het laatste deel goed kunt gebruiken. Mij is aangeraden dan ieder half uur één gelletje te nemen.
Dat wordt dus heel wat gelletjes meeslepen tijdens de marathon. Maar dat is niet erg, want ondanks dat ik ze (nog) niet lekker vind, merk ik wel een positief effect vlak na het opdrinken, het rennen kost me minder energie. De komende tijd nog wel wat oefenen en kijken wat voor mij (en mijn maag) het beste aanvoelt.

Dan als afsluiting nog een stukje over mijn trainingen. Zoals ik vorige week vertelde komt de pijn uit mijn knie vooral vanuit mijn hamstring. Nu ik dat weet, kan ik hier rekening mee houden door middel van foam rollen, rekken strekken en loopscholing (daarover binnenkort meer!). Van de fysio mocht ik de afstanden weer rustig opbouwen, wat goed ging, maar ik merk bij de langere lopen (afgelopen week 15 kilometer) dat het er toch weer inschiet. Dus ik heb nog wat oefeningen meegekregen van de fysio om mijn hamstrings te versterken en de komende tijd zal ik doorgaan met opbouwen. De tijd begint wel een klein beetje te tikken…

Dit weekend heb ik een familieweekend en komende week ga ik een weekje op vakantie. Mijn hardloopschoenen zitten in de koffer, dus ik ga zeker kilometers maken! Nieuwe plekken ontdekken tijdens het hardlopen, heerlijk!

Heb jij ervaring met gelletjes? Wat vind jij ervan?


Klik hier voor de volgende blog in de serie.

 

Runnersworld Nederland

Of je nu net begint, of op professioneel niveau meeloopt, Runnersworld is dé winkel voor elke hardloper. De winkeleigenaren zijn zelf allemaal fanatieke hardlopers en of looptrainer en weten dan ook als geen ander hoe een hardloper beweegt.

4 reactie(s)

Reageer op deze blog

Erik
Erik

Hoi, Gelletjes prima. Maar een gewoon druivesuikertje kan ook erg lekker zijn en is wat vriendelijke voor je maag. Zeker na een iurtje of 2 lopen moet ik altijd een beetje voorzichtig zijn. Als ik gel neem altijd een cola smaak. Die vruchtensmaken uhggggh. Sis of etix zijn prima.

Frank
Frank

Dat schema is veel te ingewikkeld en begin liever te vroeg dan te laat. Neem er telkens eentje, om de drie mijl, bij de drankposten. Weet je zeker dat je t weg kunt spoelen en hoef je geen drinken mee te nemen. Drankposten beginnen bij NYCM bij mijl drie en vanaf daar elke mijl.

Irene
Irene

Ook vanwege de hamstring heb ik een compressie short van knap.an aangeschaft. Duur dat wel- maar het werkt echt!!! Een aanrader.

Irene
Irene

Mijn ervaring met gelletjes is een wondermiddel. Ik heb normaal gesproken Sis maar afgelopen weekend de declathon gel geprobeerd en ook erg goed. Ik ben blij dat de singelloop me goed is afgegaan. Maar moet rustig aandoen en oefeningen kuit en hamstring blijven doen. We gaan er voor Marit. We can do it !!

Deze website maakt gebruik van cookies

Om u een optimale gebruikerservaring te bieden op onze website en voor het tonen van relevante advertenties, maakt Runnersworld gebruik van cookies door: Google Analytics, Youtube, Facebook, Twitter, Hotjar, AddThis en vergelijkbare technieken, die door Runnersworld of derden worden geplaatst. Door op “Accepteer cookies” te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van alle cookies.
Meer informatie over deze cookies vindt u op onze cookieverklaring.

Accepteer cookies Doorgaan zonder cookies